Fico: Slovensko zachránim, proti sú však opozícia a novinári

Premiér Robert Fico tvrdí, že Slovensko pred finančnou krízou zachráni jeho politika regulácií. Len dve skupiny sú vraj proti nemu. Opozícia a novinári, ktorí vláde nechcú podať pomocnú ruku a želajú si, aby kríza "zvalcovala celú krajinu". Počas parlamentnej Hodiny otázok povedal, že bývalá vláda Mikuláša Dzurindu nemá zásluhu na tom, že Slovensko zatiaľ nepostihol finančný kolaps.

30.10.2008 15:42
Fico Foto:
Predseda vlády Robert Fico počas hodiny otázok v Národnej rade SR.
debata

„Od roku 2006 dôsledne robíme politiku, po ktorej volajú aj tí najpravicovejší politici. Politiku regulácie a rozumných zásahov do sociálne orientovanej trhovej ekonomiky,“ povedal Fico.

Slovensko podľa premiéra aj v budúcom roku bude patriť medzi krajiny s najvyšším hospodárskym rastom a najnižšou infláciou v EÚ. Tvrdí však, že pozíciu si neudržíme vďaka opatreniam bývalej vlády. „Osem rokov robila neregulovanú trhovú ekonomiku orientovanú na privatizáciu a zisky súkromných spoločností, teda politiku, ktorú dnes všetci právom označujú za matku nebývalej finančnej a hospodárskej krízy,“ uviedol na adresu opozície Fico. Podľa neho opozícia škodí štátu.

Spomedzi médií najviac kritizoval tlačové médiá, ktoré považuje za opozičné. Podľa neho novinári vždy stoja na opačnej strane než vláda, chránia záujmy Slovenského plynárenského priemyslu či dôchodkových správcovských spoločností. Novinárom vyčíta, že šíria „smiešne a triviálne klamstvá“ na adresu vlády a koalície. Podľa neho v stredu s plným vedomím označil konkrétnych novinárov za "idiotov“. „Aj keď na to nenaberie odvahu nikto iný, ja osobne budem o tomto mediálnom barbarstve slovenskej tlače hovoriť slobodne a otvorene a budem tak robiť stále,“ dodal Fico.

Poslancov sa pýtal, či sa má pozerať na to, ako novinári šíria „bohapusté klamstvá“. Za klamstvo označil aj článok, v ktorom bolo, že vo Vietname vybavoval kšeft pre J&T. Pri kritizovaní si pomohol českými novinármi, ktorí podľa neho nenapísali o českom premiérovi Mirkovi Topolánkovi, že vybavoval miliardové kšefty, hoci mal podporiť taký istý projekt. „Takáto hlúposť môže vzniknúť len v hlave opozičného, bezcharakterného novinára, ktorý má krv v očiach, keď vidí túto vládu,“ dodal Fico s tým, že kšeft vybavoval pre 2 200 ľudí pracujúcich v SES Tlmače. Podľa neho správanie slovenskej tlače je podlé, v hrubom rozpore s etikou a profesionalitou.

Premiéra sa na postoj k novinárom pýtal poslanec za Smer Stanislav Kubánek. Opoziční poslanci počas Ficovho vystúpenia opustili parlamentné lavice s odôvodnením, že aj tak nikdy na otázky opozície premiér neodpovedá.

debata chyba