Nižňanský sa obklopuje Mečiarovými ľuďmi

Regionálne štúdiá Slovenskej televízie ovládne HZDS. Generálny riaditeľ Štefan Nižňanský vo štvrtok oznámil zamestnancom štúdia v Banskej Bystrici, že od soboty im bude šéfovať Jozef Krošlák. Ten bol hovorcom Vladimíra Mečiara v jeho najlepších politických rokoch.

31.10.2008 05:50
Nižňanský Foto:
Generálny riaditeľ Slovenskej televízie Štefan Nižňanský
debata

Po Štefanovi Fejkovi, ktorý riadi štúdio Košice, ide tak už o druhého riaditeľa priamo napojeného na hnutie. Fejka za košického riaditeľa vymenoval ešte Radim Hreha, predtým pôsobil v Rade STV, kde ho nominovalo HZDS.

Vplyv Mečiarových ľudí sa môže ešte ďalej zvýšiť. Podľa informácií Pravdy vedenie STV uvažuje, že si medzi seba zoberú aj člena Rady STV – Mariána Tkáča, ktorý bol viceguvernérom Národnej banky za Mečiarovej vlády.

„Interné záležitosti, ako sú personálne zmeny, predčasne nekomentujeme,“ odmietla potvrdiť nastúpenie Krošláka na miesto riaditeľa štúdia hovorkyňa STV Želmíra Habánová. Zároveň však uviedla, že o zmenách budú informovať, keď už budú realitou. Habánová však potvrdila, že včera bol Nižňanský na služobnej ceste v Banskej Bystrici. Podľa pracovníkov štúdia im riaditeľ oznámil zmenu vo vedení. "Obsah rokovaní tiež nebudeme zverejňovať,“ dodala Habánová.

Doterajšiu riaditeľku Martu Gajdošíkovú teda nahradí bývalý hovorca premiéra Vladimíra Mečiara v roku 1998. Krošlák sa preslávil jedinou replikou. Na otázku, prečo odišla Mečiarova „poradkyňa pre všetko“ Blažena Martinková, odpovedal: „A vy ste sa prečo zbavili svojej frajerky?“ Po týždni už pre Mečiara nepracoval. Neskôr robil v Tlačovej agentúre SR v Banskej Bystrici ako regionálny redaktor. Krošlákova predchodkyňa Gajdošíková zostáva v Slovenskej televízii. Presunie sa do Bratislavy, kde bude riadiť program Dvojky.

Programové vedenie televízie by mal posilniť ďalší Mečiarov muž – člen Rady STV Marián Tkáč, ktorého do kontrolného orgánu iba pred pol rokom nominovalo práve HZDS. Tkáč bol v rokoch 1993 – 1995 vo vedení NBS. Na Ekonomickej univerzite riešili jeho plagiátorstvo, keď ekonomické skriptá českého autora vydával za svoje dielo. Meno Marián Tkáč s rovnakým dátumom narodenia figuruje vo zväzkoch ŠtB ako agent.

Podľa informácií Pravdy z najužšieho vedenia STV s Tkáčom počítajú v oblasti programu. Odkedy sedí v Rade STV, presadzuje najmä vysielanie historických dokumentov bez ohľadu na ich divácku atraktívnosť. Na jednej strane dlhodobo tvrdí, že sledovanosť nie je pre STV dôležitá a niekoľko ráz sa vyslovil, že by peoplemetre (zariadenia na zisťovanie sledovanosti) najradšej zrušil. Na poslednom zasadnutí Rady STV však Tkáč uviedol: „Seriál Obchod so šťastím by som zrušil najmä pre nízku sledovanosť.“

debata chyba