Dôchodkyňa sa už deväť rokov súdi s Počiatkom o byt

S ministrom financií Jánom Počiatkom sa už viac ako deväť rokov súdi dôchodkyňa Mária Fiderická o byt v bratislavskej časti Staré Mesto. Dôchodkyňa tvrdí, že prišla o byt nevedome, pretože ho chcela použiť len ako záruku za pôžičku.

02.11.2008 15:04
Minister financií Ján Počiatek Foto:
Minister financií Ján Počiatek
debata

ReklamaNehnuteľnosť však na základe kúpnej zmluvy získal Počiatek a neskôr ju predal. Minister prípad, ktorý sa stal niekoľko rokov pred jeho nástupom do súčasnej vlády, nekomentoval. „Ja som čítala záložnú zmluvu. Oni mi museli dať asi prázdny papier podpísať,“ povedala dôchodkyňa, ktorá u notára podpísala kúpno-predajnú zmluvu.

Do obchodu mali byť okrem Počiatka zapletené aj ďalšie osoby. V byte síce ešte niekoľko rokov po údajnom predaji zostala bývať, čo jej predbežným opatrením umožnil súd. V súčasnosti vlastné bývanie nemá. Na súde žiada zrušenie zmlúv, ktoré ju údajne pripravili o byt; ďalšie pojednávanie je naplánované na koniec novembra. „Ja sa dodnes sťahujem. Teraz bývam u jednej dcéry, chvíľu u druhej dcéry, veci mám na piatich miestach,“ doplnila.

Fiderická tvrdí, že dvojizbový byt neďaleko Bratislavského hradu plánovala založiť na získanie pôžičky 200.000 Sk (podľa konverzného kurzu 6638 eur). Urobila tak preto, lebo jej dcéra potrebovala vrátiť peniaze expriateľovi. Práve on zohnal Počiatka, ktorý pôžičku poskytol, tvrdila dôchodkyňa. Neskôr, keď chcela peniaze vrátiť, sa od notárky dozvedela, že byt už má nového majiteľa. Hodnota nehnuteľnosti, ktorá medzitým viac krát zmenila majiteľa, za posledné roky mohla stúpnuť niekoľkonásobne. Na tej istej ulici nedávno predali podobný byt za viac ako päť miliónov Sk (165.969 eur).

Počiatek v byte vraj nebýval, v súčasnosti dokončuje vilu v rovnakej časti Bratislavy, ktorej náklady podľa médií dosiahli desiatky miliónov korún. Počiatek prípad nekomentoval. „Minister financií sa k uvedenej záležitosti nebude vyjadrovať,“ povedal jeho hovorca Miroslav Šmál. Žalobu, ktorou dôchodkyňa žiada zmluvu o predaji bytu zrušiť, podala ešte v marci 1999. Okresný súd Bratislava I doposiaľ nevyriekol verdikt, prípad pritom otvoril už v marci 2004.

„Pojednávania sú odročované zo zákonných dôvodov,“ povedal hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. Naposledy neprišla svedkyňa. Fiderická zvažuje, že sa bude na Ústavnom súde sťažovať na prieťahy v konaní, ktoré súd uznal aj v iných kratších sporoch.

debata chyba