SNS kritizuje Budapešť za hanobenie vlajky

Slovenská národná strana je šokovaná prejavmi extrémizmu v Maďarsku, ktoré naberajú čoraz ostrejšie črty. Uvádza to vyhlásení, ktoré poskytla tlačová tajomníčka SNS Jana Benková.

02.11.2008 17:12
Ján Slota Foto:
Predseda SNS Ján Slota počas príhovoru na 101. výročí Černovskej tragédie.
debata

„Nedávne prijímanie nových členov Maďarskej gardy a ich sľub pred zrakmi verejnosti v centre Budapešti, ale aj dnešné zatretie slovenského označenia obce Mlynky i tabule ďalšej maďarskej Slovákmi obývanej obce Santov, najmä však fašistické nápisy na verejnej budove v Mlynkoch a (sobotňajšia, pozn. redakcie) demonštrácia maďarských extrémistov pred slovenským veľvyslanectvom v Budapešti, kde došlo dokonca aj k hanobeniu nášho štátneho symbolu – slovenskej zástavy, nás napĺňa obavami – tak, ako sme to v ostatnom čase už viackrát deklarovali,“ píšu národniari. Dôrazne sa ohradzujú proti tomu, aby sa takéto primitívne extrémistické prejavy prenášali aj na územie Slovenska, ako sa to stalo na sobotňajšom futbalovom zápase v Dunajskej Strede, alebo pri snahách o nábor do Maďarskej gardy na južnom Slovensku, píše sa vo vyhlásení. „Dôrazne odsudzujeme podobné prejavy extrémizmu, ktoré sú spôsobené aj tým, že maďarské oficiálne orgány podobné prejavy ticho tolerujú a prejavy fašizmu sú v Maďarsku len priestupkom, čo je v modernej Európe neprijateľným javom“.

„Všetky provokácie, ktorých spoluorganizátormi boli fašistické strany a hnutia ako Maďarská garda či Jobbik, sú dôsledkom nielen nečinnosti maďarskej vlády, ale aj nečinnosti orgánov Európskej únie, ktoré si zrejme ešte stále neuvedomujú, že maďarské provokácie sú v Európe nielen voči Slovensku, ale aj voči ďalším krajinám časovanou bombou. Na Slovensku sú podobné prejavy extrémizmu absolútne neprijateľné, dôsledne upravené zákonmi a kontrolované štátnymi orgánmi. Oceňujeme rýchlu a jednoznačnú reakciu Ministerstva zahraničných vecí, ktoré dôrazne požiadalo maďarské orgány, aby razantne postupovali voči provokatérom a odporcom normálneho spolunažívania medzi našimi národmi a štátmi,“ uzatvárajú národniari.

debata chyba