A bi do hlavy. Aby bol futbal boľavý

"Dokážete si vôbec predstaviť, že šliapete po človeku? Viete, aké je to hrozné, keď cítite, že pod nohami je niekto živý? Skoro ma privalili, manžela pritisli o mreže, stratila som dych, vyniesli ma von," rozprávala Eva Horváthová s rozšírenými zreničkami.

03.11.2008 06:10
Slovan2 Foto:
Tento fanúšik DAC doplatil na zásah polície v sektore pre domácich.
debata

Strhol ju dav fanúšikov, ktorí sa snažili utiecť pred policajtmi. Horváthová mala počas najrizikovejšieho futbalového zápasu sezóny medzi Dunajskou Stredou a Slovanom šťastie. Vedľa nej ležali traja polonahí mladíci. Nehýbali sa. Z opuchnutých tvárí im tiekla krv.

Výtržnosti a menšie poranenia sa objavili ešte pred úvodným výkopom sobotňajšieho zápasu na dunajskostredskom trávniku. Ťažké zranenia však prišli až po policajnom zákroku v sedemnástej minúte. Policajná hovorkyňa Martina Kredatusová tvrdí, že bol oprávnený. „Fanúšikovia hádzali z tribúny kamene a zaútočili na policajtov.“

Podľa domáceho fanklubu prvé údery prišli od čiernych prilieb. „Povzbudzovali sme, kričali, robili to isté, čo slovanisti. Tak prečo nás bili? Aký som ja vandal? Doma mám dvojročné dieťa,“ krútil hlavou Marián Laczkó. Podobne ako Horváthová aj on sa ocitol v slepej uličke. Policajti búšili do ľudí, ktorí nemali kam ujsť. Brána jedného z východov bola zatvorená. Podľa policajtov pochybil organizátor.

Kto koho teda vyprovokoval? Všetci všetkých. Keď pristával vrtuľník, aby do bratislavskej nemocnice odviezol ťažko raneného 18-ročného muža z Dunajskej Stredy, maďarsky hovoriaci fanúšikovia tlieskali. Keď odlietal, kričali na zástup ťažkoodencov, že takí a onakí ste vy Slováci. Potom zahučal vzájomný slovensko-maďarský dialóg. „A bi, a bi Maďara do hlavy!“ revali belasí. „Ria, Ria, Hungaria!,“ kontrovali žlto-modrí.

Zvláštne, koho domáca tribúna vlastne povzbudzovala – na vlajkách boli obrysy neexistujúcej krajiny. Veľkého Uhorska. Na šáloch vial nápis Felvidék. Horné Uhorsko.

Prišiel polčas. Konečne pauza. Čierni muži v kuklách a pancieroch si posadali na zem, podaktorí odbehli k lekárovi, fanúšikovia zas na pivo. Na pivo?! Podľa odporúčaní Slovenského futbalového zväzu mal platiť počas tohto zápasu prísny zákaz predaja alkoholických nápojov. Pivo čapovali v bufete blízko hlavného vchodu. Pred ním bolo zábradlie, o ktoré svoje chrbty opierali policajti.

Kde-tu sa motali fafrnkovia s obviazanými hlavami. Pretŕčali sa, chceli rešpekt. Zdravotníci ošetrili viac než 50 osôb, ľahko sa zranil aj jeden policajt. Najťažšie poranený mladý muž, ktorého previezli do Bratislavy, teraz čaká na operáciu zlomenej sánky.

„Mal zranenú aj krčnú chbrticu, čo sa napraví golierom. Tiež mal zlomenú ruku. Život ohrozujúce zranenia sa však uňho vylúčili,“ uviedla hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou Bratislava Rút Geržová.

Polícia predviedla vyše 30 osôb. Polovicu tvorili maďarskí občania, druhú polovicu Slováci. „28-ročný muž z Bratislavy mal pri sebe zástavu Hlinkovej gardy. Ďalší 23-ročný Bratislavčan mal na odeve pripnutý odznak so symbolom fašizmu. Ostatné osoby sa dopustili priestupkov proti verejnému poriadku,“ uviedla policajná hovorkyňa Kredatusová.

Áno, a na štadióne v Dunajskej Strede sa po celý ten čas hral futbal. Futbalový klub DAC 1904 Dunajská Streda prehral so Slovanom 0:4. Jasná prehra.

debata chyba