Podľa prezidenta Maďari neprišli na futbal, políciu hájili Kaliňák i Packa

Prezident SR Ivan Gašparovič si myslí, že fanúšikovia maďarského klubu Ferencvaros neprišli na víkendový futbalový zápas do Dunajskej Stredy, aby povzbudzovali obľúbených futbalistov.

03.11.2008 15:55 , aktualizované: 19:06
Gašparovič, Kaliňák Foto:
Minister vnútra Robert Kaliňák (vľavo) a prezident SR Ivan Gašparovič počas stretnutia v Prezidentskom paláci.
debata

Pripadá mu nepochopiteľné, ak vycestujú do cudziny na zápas, kde nemajú svojich hráčov a chcú fandiť neznámemu klubu. „Neviem si predstaviť, aby z cudzej krajiny prišiel k nám niekto fandiť na zápas klubu, ktorý z hľadiska európskeho futbalu, ale aj národného futbalu nie je ani treťotriednym. Aby prišiel povzbudzovať a pozerať sa, ako hrajú futbal. Ja v tom vidím niečo iné. Ten, kto na tento futbalový zápas prišiel, prišiel už dopredu s úmyslom a vedel, ako sa tento zápas skončí. Nemyslím športovým výsledkom, ale tým čo sa stalo,“ povedal Gašparovič po stretnutí s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Dunajská Streda hrá v najvyššej futbalovej súťaži Corgoň lige, momentálne je siedma spomedzi dvanástich družstiev.

Je nenormálne, ak fanúšikovia – extrémisti zneužívajú štadión na „ventilovanie historických a politických krívd“, domnieva sa hlava štátu. Podľa neho dianie okolo zápasu medzi DAC Dunajská Streda a bratislavským Slovanom sa zbytočne politizuje a negatívne ovplyvňuje slovensko-maďarské vzťahy. Policajný zásah považuje za oprávnený. „Štát musí svoju silu v prípade, že sa stretne s intoleranciou a násilím, ukázať,“ dodal prezident. Myslí si, že nie je problém rozhodnúť, aby zápas bol bez divákov. 

„Zákrok polície hodnotím ako opodstatnený, adekvátny situácii a v súlade so zákonom,“ povedal policajný prezident Ján Packa. Policajtov podľa Packu napadli na tribúne vyhradenej pre fanúšikov futbalového klubu Dunajskej Stredy. Polícia ešte pred začiatkom zápasu údajne zadržala drevené a kovové tyče, nože a mačety. Policajný zásah obhajoval aj minister vnútra Robert Kaliňák. Dodal, že na sobotný zápas sa polícia vopred pripravovala aj v spolupráci s maďarskou políciou.

Na futbalovom zápase boli podľa Packu aj fanúšikovia klubu Ferencvárosu Budapešť, ktorí majú násilnícke sklony. Na ich prítomnosť slovenskú políciu vraj upozornila vopred maďarská strana. Spolu policajti predviedli 35 ľudí, medzi nimi boli fanúšikovia oboch mužstiev, ako aj maďarskí občania. „Polícia obvinila dvoch občanov Maďarskej republiky z trestných činov podpory a propagácie fašizmu,“ dodal Packa.

Futbalový incident, ktorý sa stal v čase rastúceho napätia medzi Bratislavou a Budapešťou, vyvolal demonštráciu pred slovenským veľvyslanectvom v Budapešti, kde protestovalo asi 150 ľudí. Okrem iného spálili slovenskú vlajku, čo maďarská vláda odsúdila. V dvoch maďarských obciach, kde žije početná slovenská menšina, neznámi páchatelia zamaľovali tabule so slovenským názvom obce.

Prezidenta znepokojilo, že sa celý incident spolitizoval, čo podľa neho negatívne ovplyvnilo slovensko-maďarské vzťahy. Tie chce riešiť aj rozhovormi s maďarskými politickými predstaviteľmi.

debata chyba