Fico, vylez! Volali ľudia pred sídlom vlády

"Fico vylez," viackrát zakričalo na premiéra Roberta Fica niekoľko občanov pred Úradom vlády SR v Bratislave. Spolu s ďalšími stovkami tam vyjadrili protest proti politike jeho vládneho kabinetu a pripomenuli si 19. výročie udalostí z novembra 1989, ktoré viedli k pádu totalitného komunistického režimu.

17.11.2008 20:39
Demonštrácia Foto: ,
Niekoľko stoviek ľudí sa na bratislavskom Námestí SNP zúčastnilo demonštrácie proti Ficovej vláde.
debata

Za zvuku štrngajúcich kľúčov postavili aktivisti proti Ficovmu vládnutiu pod tabuľou Úrad vlády Pamätník neznámeho idiota. Symbolický názov dostala biela, vyše poldruhametrová plastová figurína, bez hlavy. “Politika premiéra je bezhlavá,” povedal Ondrej Dostál, podpredseda Občianskej konzervatívnej strany (OKS), ktorá s iniciatívou Občania proti totalite a Občiansko-demokratickou mládežou Bratislava protest zorganizovali. Na krku nahej figuríny zavesili organizátori protestu červenú kravatu. Symbol ideového zamerania Fica, podotkol Dostál. V pravej ruke mu iniciátori dali igelitovú tašku a do ľavej prázdnu fľašu z pálenky. „Sme znechutení vulgarizáciou slovenskej politiky. Sme znechutení tým, že premiér Fico nadáva novinárom do idiotov, predseda SNS Slota vystupuje na verejnosti pod vplyvom alkoholu a uráža susedný národ a predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar má v parlamente antisemitské narážky,“ tvrdili iniciátori akcie.

Na protest, ktorý sa začal na Námestí SNP, kde sa pred 19 rokmi prihovárali rečníci davu desaťtisícom Slovákov, prišli stovky mladých i starších ľudí. Niekoľko desiatok ľudí držalo v ruke sviečky, viacerí rôzne transparenty. Na jednom z nich bol napríklad text – „Fico a tankista si mýli demokraciu s kanalizáciou“, na ďalšom napríklad – Harabina do komína" či „Nerobme krok vzad!“

Rečníci vyjadrili znepokojenie nad stavom slovenskej spoločnosti na Slovensku. Vyjadrili protest proti stále otvorenejšiemu klientelizmu, proti straníckemu parcelovaniu krajiny a arogancii moci. Sme znepokojení tým, že premiér Fico otvorene hovorí o zvýhodňovaní ľudí blízkych vládnej koalícii, HZDS sa prepečie sedemmiliónový (232 357 €) igelitkový dar od nemajetného dôchodcu a SNS podvod s falšovaním podpisu jej predsedu na prezenčnú listinu Národnej rady SR, povedali.

Minútou ticha účastníci zhromaždenia potom pred ministerstvom spravodlivosti vyjadrili protest aj proti ministrovi Štefanovi Harabinovi. Sme pobúrení tým, že "ministrom spravodlivosti môže byť človek, ktorý bol opakovane pristihnutý pri klamstve a má osobné kontakty na človeka podozrivého z príslušnosti k organizovanému zločinu,” tvrdili. Protest vyvrcholil pred Úradom vlády. “Pred rokom sme tam kládli vence k hrobu zdravého rozumu, reagovali sme tým na mnohé porušenia princípov slobodnej spoločnosti a slobodnej ekonomiky, ku ktorým došlo počas prvého obdobia vlády Roberta Fica,” povedal Dostál.

Teraz inštalovali Pamätník neznámeho idiota.

debata chyba