Paťka a Paťku som odložila zo zúfalstva

Zuzana Pevná sa od stredy večera poriadne nevyspala. V ten večer sa prvý raz po dvoch týždňoch neozýval v malom železničiarskom domčeku plač dvoch dvojtýždňových bábätiek, ale len džavot troch dievčatiek – päťročnej Julky, trojročnej Viktorky a ročnej Nikolky. Ich dvaja najmladší súrodenci, dvojčatá Patrik a Patrícia, už nocovali v prešovskej nemocnici, kde ich do Hniezda záchrany odniesla zúfalá mama Zuzana.

18.11.2008 09:04
Matka Foto: ,
V železničiarskom domčeku s matkou dosiaľ vyrastali tri dievčatká - Julka (zľava), Viktorka a Nikolka. Nedávno k nim pribudli aj dvojčatá - chlapček a dievčatko.
debata

„Pred pár mesiacmi som zostala s deťmi sama. V tom čase som už bola vo štvrtom mesiaci. Druh mal vážny úraz na stavbe,“ rozhovorila sa mama nájdených dvojčiat. Otec detí spadol z výšky piateho poschodia na stavbe. „Bol dva týždne v bezvedomí, potom ho operovali, nakoniec sa liečil na psychiatrii,“ spomína na krušné chvíle. Keď sa vrátil domov, bol to úplne iný človek ako predtým. Deti ani družku nespoznával. „Dievčatám dával lieky, vyhrážal sa nám. Odviezli sme ho späť na psychiatriu.“

Spočiatku vôbec netušila, že bude mať dvojčatá. Deti ležali v maternici na sebe. Keď prišla 2. novembra do košickej pôrodnice, musela ísť okamžite na cisársky rez. „Paťka museli oživovať, Patrícia bola v poriadku. Boli riadne donosené, po týždni sme išli domov,“ hovorí cez slzy.

Po návrate sa začali každodenné starosti. K trom malým deťom pribudli dve novorodeniatka. Príbuzní začali Zuzanu presviedčať, že to nezvládne. „Sestra, ktorá si tento dom prenajíma od železníc, mi povedala, že tí dvaja menší musia ísť preč. Ale aj naše staré mamy vychovávali sedem, osem i viac detí a vo väčšej chudobe,“ hovorí o tlaku, ktorému nakoniec podľahla. Niekoľko dní váhala. Nevedela, čo si počať. Uvedomovala si, že vychovať v domčeku päť detí pri príjme niečo nad šesťtisíc korún je takmer nemožné. Ako matka sa však nechcela vzdať svojich maličkých.

O detskom domove nerozmýšľala. Hniezdo záchrany brala ako možnosť získať niekoľko týždňov času. „Vedela som, že si ich musia v nemocnici nechať šesť týždňov,“ vysvetľuje. V stredu popoludní sa rozhodla. Spolu s bratom a jedným známym nasadli do auta a odviezli sa do prešovskej nemocnice. Zastali pred pôrodnicou a miestnym Hniezdom záchrany.

„Keď som ho otvorila, čudovala som sa. Je tam len jeden inkubátor. Nevedela som si predstaviť, ako tam dám obidve bábätká. Nakoniec sme si aj so známym poradili. Brat nás čakal v aute a plakal, mne tiež tiekli slzy,“ vzlyká pri spomienke na možno najťažšie rozhodnutie svojho života. Hniezdo zavrela a utiekla do auta. Odtiaľ sledovala, čo sa bude diať. „Asi po piatich minútach vychádzala z nemocnice zrejme sestra, ktorej sa končila služba. Tá začula Paťkin plač. Napokon prišla ďalšia aj lekárka,“ opisuje minúty pred prešovskou pôrodnicou. Až keď videla, že deti majú na rukách sestričky, odišla. "Chcela som mať istotu, že ich nájdu,“ dodáva. V inkubátore nechala aj zdravotné záznamy s menami a údajmi.

Najťažšie boli chvíle, keď sa nález dostal do médií. Najstaršia dcéra Julka sa stále vypytovala, kde sú Paťko s Paťkou. „Vypínali sme televízor, skrývali pred ňou noviny. Ale našla ich a hneď ich na fotke spoznala,“ hovorí pani Zuzana, objímajúc svoje tri dcéry. „Je mi za nimi smutno,“ dopĺňa mamu Julka. Jej mladšie sestričky ešte nechápu, čo sa vlastne stalo. Aj keď stále chodia pozerať do postieľky či kočiarika a hľadajú bábätká. „Som rozhodnutá. Sú to moje deti. Musím nájsť nejaké východisko, keď sa už na mňa toľko za posledný rok zosypalo. Mám dobrých známych, ktorí mi už teraz pomáhajú. Verím, že nájdem spôsob, ako Paťka a Paťku spolu s týmito troma normálne vychovať,“ neskrýva odhodlanie.

Už dnes sa chystá na sociálku do Košíc aj do prešovskej nemocnice. „Keď iným dokázali pomôcť, prečo nemôžu pomôcť mne?“ pýta sa. Je pripravená podstúpiť aj potrebné vyšetrenia, do nemocnice odnesie aj rodné listy detí. Veľmi ju trápi, že by ju mohol niekto označiť za krkavčiu matku, ktorá svoje deti nechce. "Volala mi kmotra a prečítala mi, ako ma na internete niektorí ľudia odsudzujú. Ako to môžu robiť, keď nevedia, prečo som to urobila a ako tu žijem?“ hovorí s trpkosťou v hlase.

V železničiarskom domčeku s matkou dosiaľ...
Najstaršej Julke je za malým bračekom a...
+1Najstaršej Julke je za malým bračekom a...
debata chyba