Doplňujúce voľby robia radosť Smeru

Nového starostu si na Slovensku v doplňujúcich voľbách zvolili v devätnástich obciach, nového primátora má aj mesto Stupava. Najviac starostovských stoličiek - po päť získali nezávislí a vládna strana Smer.

23.11.2008 08:28
voľby, referendum, hlasovanie Foto:
Voľby primátora v Stupave.
debata

HZDS získalo dve starostovské kreslá, SNS, SDKÚ-DS, SMK, Rómska iniciatíva Slovensko a Slovenská národná jednota po jednom, v jednej obci zvíťazil kandidát koalície SNS a ĽS-HZDS, v jednej kandidát koalície všetkých troch vládnych strán. Primátorom osemtisícovej Stupavy sa stal nominant KDH Ľubomír Žiak, ktorý získal 1015 hlasov. Voľby sa konali v siedmich slovenských krajoch, v niektorých obciach si volili aj poslancov obecných zastupiteľstiev. Boli pokojné a bez incidentov.

Dôvodom pre nové voľby boli prevažne úmrtia či odstúpenia riadne zvolených kandidátov z funkcie. V troch obciach sa dnes konali preto, že Ústavný súd SR vyhlásil tie z roku 2006 za neplatné. Zrejme najviac porušení zákona konštatoval súd v obci Rimavská Seč v okrese Rimavská Sobota, kde bola porušená tajnosť aj priamosť hlasovania, hlasy voličov sa kupovali a nedodržalo sa ani volebné moratórium. Podľa nálezu Ústavného súdu SR boli voliči v tejto obci ovplyvňovaní, aby volili za starostku Mártu Stubendek a tiež konkrétnych kandidátov za poslancov obecného zastupiteľstva.

Márta Stubendek vyhrala aj opakované starostovské voľby, hlas jej dalo 516 z 993 spo­luobčanov. Hlasy tu sčítavali vyše šesť hodín, predseda volebnej komisie nakoniec skonštatoval, že voľby prebehli bez incidentov a vážnych nedostatkov.  V Čičave v okrese Vranov nad Topľou, kde ústavný súd pri voľbách 2006 skonštatoval porušenie moratória a ovplyvňovanie voličov starostovskú stoličku obhájil Ladislav Kalafa, ktorý kandidoval za trojkoalíciu HZDS, SMER-SD, SNS. Získal 347 zo 467 platných hlasov. Zosadiť zo starostovskej stoličky protikandidáta, na ktorého sa sťažoval na ústavnom súde, sa podarilo jedinému sťažovateľovi – nominantovi SNS Milanovi Budzákovi, ktorý vyhral doplňujúce starostovské voľby v Jezersku v okrese Kežmarok. Dostal 35 hlasov z celkového počtu 66 voličov. Jeho protikandidát v roku 2006 vyhral o jeden hlas, čo Budzák napadol a označil za manipuláciu s výsledkami.

Nové voľby do orgánov samosprávy obcí vyhlasuje predseda NR SR z viacerých dôvodov – ak sa riadne voľby nekonali z akýchkoľvek dôvodov podľa zákona a ak voľby vyhlásil Ústavný súd SR za neplatné alebo zruší ich výsledok. Nové voľby sa vyhlasujú i v prípade, ak dvaja z kandidátov na starostu obce dosiahnu rovnaký počet hlasov. Dôvodom je aj uvoľnenie miesta poslanca zastupiteľstva, na ktoré nie je náhradník alebo uvoľnenie miesta primátora či starostu. Nahradiť je tiež potrebné niektorých predstaviteľov obcí a miest, ktorí odstúpili zo zdravotných a ďalších dôvodov, alebo zomreli.

debata chyba