Maďarské učebnice stále rozdeľujú, HZDS chce názvy iba v slovenčine

Koalícia stále nevie, ako presne vyrieši písanie zemepisných názvov v učebniciach pre školy, na ktoré chodia národnostné menšiny. Premiér Robert Fico tvrdí, že problém vyriešia do dvoch týždňov. Aké bude riešenie, nepovedal ani na rokovaní rozšírenej koaličnej rady.

24.11.2008 15:09 , aktualizované: 15:34
Škola Foto: ,
Ilustračné foto
debata

„My sme dnes nehľadali žiadnu zhodu v tejto téme,“ uviedol predseda vlády. Či odmietnu novelu školského zákona od SMK, ktorá rieši geografické názvy v učebniciach, nepovedal. „Môže byť, že nepôjdeme cez zákon, možno cez vyhlášku, vládne nariadenie alebo cez pokyn ministra,“ dodal Fico.

Fico pritom minulú stredu zopakoval sľub, ktorý dal maďarskému premiérovi Ferencovi Gyurcsányovi, že učebnice vyrieši v parlamente. „Nikdy nebola taká vhodná doba na zákonné vyriešenie tohto problému ako teraz. A my tú dobu nechceme premeškať,“ uviedol v stredu Fico po rokovaní vlády. Tvrdil, že najskôr by sa mal písať vyskloňovaný názov mesta, hory či rieky v maďarčine a za ním v slovenčine.

Predseda HZDS Vladimír Mečiar zopakoval sobotňajšie stanovisko svojej strany, že v knižkách chcú len slovenské názvy. Mečiar považuje problém za „umelo vytvorený“. Podľa neho maďarská menšina by mala poznať slovenské názvy. „Majú právo poznať skutočné názvy miest a obcí, a nie tie, ktoré boli pomaďarizované alebo tie, ktoré boli násilím pozmenené, lebo Uhorsko už 90 rokov neexistuje,“ dodal novinárom Mečiar. SNS minulý týždeň pripustila, že za slovenskými názvami by mohli byť maďarské.

Fico: Za Dzurindu bolo na učebniciach logo SMK

Do učebníc sa dostávajú pomaďarčené názvy, upozorňuje Fico. „Do týchto učebníc sa dostávajú názvy slovenských miest, obcí, riek, pohorí, ktoré nikdy nemali maďarský ekvivalent. Ak pôjdeme touto cestou, tak dochádza k pomaďarčovaniu slovenských názvov, ktoré nikdy nemali maďarský názov,“ uviedol Fico s tým, že za vlády Mikuláša Dzurindu v učebniciach neboli žiadne slovenské názvy, len maďarské. „Ešte to bolo zavŕšené tým, že na obálke bolo logo Strany maďarskej koalície,“ dodal Fico.

Poslanci majú na schôdzi, ktorá sa začne v utorok, rozhodnúť o novele školského zákona od SMK, ktorá upravuje uvádzanie zemepisných názvov. Podľa novely v knižkách by sa mali písať v jazyku národnostnej menšiny. SMK sa nebráni doplneniu, aby pri názvoch v menšinovom jazyku bol aj slovenský ekvivalent. Na októbrovej schôdzi novela prešla do druhého čítania vďaka hlasom Smeru.

Ministra Janušeka zatiaľ nestiahnu

Koaliční lídri zatiaľ nerozhodli, že minister výstavby Marian Janušek odíde z vlády pre sporné tendre. Premiér Robert Fico sa ho zastáva s tým, že má čas na vysvetlenie. Opozičné úvahy o jeho odvolávaní v parlamente, odmieta. „Ja predsa nemôžem dať na to, čo hovorí opozícia. Opozícia niečo povie a teraz čo, máme rozvrátiť celú vládu kvôli tomu? Počkáme si, čo kontrolné úrady povedia,“ povedal Fico.

Podľa neho tendrami sa zaoberal Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). „Mal mať pozitívne stanovisko k tejto veci, takže všetko prebehlo v poriadku,“ dodal premiér s tým, že prípadom sa má ešte zaoberať Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ). „Od toho sa bude odvíjať postavenie ministra,“ uviedol Fico.

Predseda SNS Ján Slota neodpovedal na otázku, prečo minulý týždeň tvrdil, že tendrami sa už zaoberal NKÚ a nezistil pochybenia. Podľa predsedu HZDS Vladimíra Mečiara ani ÚVO ešte nerozhodol, či všetko bolo zákonné. „Rozhodnutie ešte nie je. K dnešnému dňu s ničím takýmto nedisponujeme,“ uviedol Mečiar.

Firmy blízke Slotovi – Avocat a Zamedia, získali na Januškovom ministerstve zákazky za tri miliardy korún (99,58 milióna €). Mečiar dnes odmietol špekulovať o prepojeniach šéfa národniarov na víťazné firmy. „Neviem o týchto prepojeniach…. Ja ich nesledujem, päť týždňov som bol absolútne mimo. Mal som problém s vlastným dýchaním. To bolo dôležitejšie pre mňa, ako kto je s kým spojený,“ dodal Mečiar.

debata chyba