Róm ani homosexuál Slovákom v súťažiach neprekážajú

Speváčka rómskeho pôvodu Vierka Berkyová, transsexuál Erik Hilár Lakatošovie, kozmetička s maďarským prízvukom Linda Drevenková. V televíznych súťažiach v uplynulých rokoch vyhrali miliónové sumy.

25.11.2008 02:20
Erik Hilár Lakatošovie Foto:
Erik Hilár Lakatošovie patril od začiatku k favoritom. Vyhral niekoľko duelov, nakoniec aj ten finálový.
debata

A to aj napriek tomu, že Slováci majú voči menšinám stále predsudky. Sympatie publika si v súťaži Slovensko hľadá SuperStar získal aj Peter Konček, zvlášť po tom, čo sa otvorene prihlásil k svojmu rómskemu pôvodu. Súťaž Big Brother vyhral homosexuál. Podobne je to aj v Čechách, kde vyhral prvú sériu Vyvolených homosexuál a SuperStar z roku 2005 sa stal Róm.

Bude najväčším talentom Slovenska Maďar či Rómka?

Speváčka s rómskymi koreňmi alebo Maďar ako najväčší talent na Slovensku. Slováci neváhali minúť tisíce korún, aby esemeskami posunuli do finále šou Slovensko má talent recitátora Istvána Habodásza a rómsku speváčku Gyöngyi Bodišovú. Stráca slovenská väčšina predsudky, keď dopraje Rómovi či Maďarovi výhru tri milióny?

DISKUTUJTE: Stráca slovenská väčšina predsudky?

Študent maďarského gymnázia zarecitoval v nedeľu v televíznej súťaži lámanou, ale čoraz lepšou slovenčinou Valibuka od Sama Chalupku. Napriek stupňujúcemu sa napätiu v slovensko-maďarských vzťahoch získal od divákov najviac SMS hlasov a v sále búrlivý potlesk. Podľa sociológa Andreja Findora to však nemožno chápať ako vyjadrenie sympatií Slovákov voči Maďarovi.
„Politika je jedna vec a to, čo sa ľuďom páči, druhá. Tu skôr išlo o zábavu,“ usudzuje Findor. Úspešný bol práve vďaka tomu aj seriál Susedia, ktorého hviezdou sa stala herečka Viki Ráková s citeľným maďarským prízvukom.

Úspechy Maďarov, Rómov, homosexuálov, či dokonca transsexuála v slovenských reality šou vníma napriek tomu psychológ Anton Heretik ako nepriamu reakciu na problémy menšín. „Je to začiatok zmien predsudkov v postojoch k menšinám,“ povedal Heretik.

Keďže sa väčšina začína správať k menšinám zmierlivejšie, znamená to podľa neho krok k tomu, že ich spoločnosť časom akceptuje a môžu získať väčšie zastúpenie pri rozhodovaní v spoločnosti. „Obrazne povedané – je to prvý krok k tomu, aby bol Róm zvolený za prezidenta,“ myslí si Heretik.

Či by bola slovenská väčšina pripravená akceptovať vo väčšej miere v tom zmysle Maďarov, je otázne. Maďari zo zmiešaného územia podľa sociologičky Zuzany Mezsárosovej-Lamplovej pred rokom hovorili skôr o zhoršení vzťahov so Slovákmi. „To platí o celoštátnej úrovni. So vzťahmi vo svojom bydlisku boli spokojní,“ upozornila.

Psychologička Eva Jaššová si myslí, že za úspechom príslušníkov menšín stoja tí, ktorí sa k nim hlásia. „Majú väčší pocit solidarity, takže v hlasovaní radi podporia tých, ktorí k nim patria,“ povedala.

Dramaturgička Gabriela Drobová upozornila, že veľkú úlohu u divákov podobných šou zohráva samotná osobnosť súťažiaceho, bez ohľadu na to, či je príslušníkom menšiny. „Keby ľudí nezaujali, nehlasovali by za nich,“ povedala. „Môže to byť tým, že súťažiaci zaujme svojím príbehom,“ dodala.

Istvánov úspech sociologičku neprekvapil

Bratislava István Habodász nepostúpil preto, že by ľudia chceli podporiť Maďara, tvrdí odborníčka na slovensko-maďarské vzťahy Zuzana Meszárosová-Lamplová.

Má informácia o postupe slovenského Maďara v šou Slovensko má talent pre vás ako sociologičku nejaký význam?
Nemôžeme to vnímať ako posun v slovensko-maďarských vzťahoch. Navyše ani nevieme, kto mu pomohol. Rovnako ako Slováci mu mohli poslať esemesky aj Maďari, ktorých u nás žije dosť.

Nedá sa teda na základe hlasovania ľudí v tejto šou hovoriť o tom, že Slováci chceli vyjadriť sympatie Maďarovi?
Ľudí asi skôr zaujala komickosť. Nešlo im ani o talent, skôr o zábavu bez ohľadu na to, akej národnosti súťažiaci bol. Nesúvisí to s maďarsko-slovenskými vzťahmi.

A tie sú aké medzi obyčajnými ľuďmi?
Na zmiešanom území nie také zlé, ako sa to môže javiť z hľadiska politiky. Keď sa ľudí z juhu Slovenska pýtame, ako sú spokojní so spolunažívaním Slovákov a Maďarov, zisťujeme, že v ich bydlisku sú vzťahy oveľa lepšie ako na vyššej úrovni. Z toho vyplýva, že vzťahy nekazia samotní ľudia, ktorí tam spolu žijú, ale niekto iný. Napríklad politické strany.

Ale veď aj politikov volia ľudia. A volia ich na základe toho, že majú na veci podobný názor.
To je pravda. Znamená to toľko, že keby na zmiešaných územiach nebola živná pôda pre isté názory, tak tam asi to semeno nezapadne. Ale platí to aj naopak: keby politici túto tému neživili, neprežívala by ani v tejto skupine ľudí.

debata chyba