Poslanci si zmrazili platy, primátori, manažéri i riaditelia môžu mať viac

Koalícia v parlamente presadila vlastnú predstavu o tom, ktorí funkcionári na budúci rok nemôžu počítať so zvyšovaním platov. S návrhom prišla, lebo odmieta opozičný návrh od Daniela Lipšica z KDH, ktorý žiada nevalorizovať platy politikom, sudcom a prokurátorom.

26.11.2008 11:59 , aktualizované: 14:44
Peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata

Koaličné strany schválili zmrazenie platov cez pozmeňujúci návrh k novele zákona o dani z príjmov. Jeho predkladateľ Stanislav Kubánek zo Smeru po schválení zmeny nevedel vysvetliť, koho sa návrh týka.

Podpredsedníčka poslaneckého klubu Smeru Jana Laššáková povedala, že o vyššie platy prídu poslanci Národnej rady i Európskeho parlamentu, prezident, ministri, štátni tajomníci a najvyšší predstavitelia orgánov ústrednej štátnej správy, napríklad prednostovia krajských úradov, ale aj šéf Štatistického úradu či Protimonopolného úradu. Dostávať budú rovnaký plat ako tento rok.

Musíme byť solidárni s ľuďmi, tvrdía v Smere

S vyššími platmi však naďalej môžu počítať napríklad šéf Sociálnej poisťovne, riaditelia štátnych zdravotných poisťovní či šéfovia štátnych podnikov. „Tých sa to netýka,“ dodala Laššáková. Podľa nej v budúcom roku dostanú valorizované platy aj sudcovia a prokurátori. Tvrdí, že štát na zmrazení platov pre finančnú krízu usporí 12 miliónov. „Rast hrubého domáceho produktu tu bude, podľa môjho názoru ten dôvod asi nebol (na zmrazovanie platov), ale na druhej strane je finančná kríza, občania to pocítia a myslím si, že je to správne, že sme aj my solidárni bez ohľadu na to, koľko úspor to prinesie,“ uviedla Laššáková.

Majú primátori malé platy, pýta sa opozícia

Koaličné opatrenie kritizovali opoziční poslanci Klára Sárközy (SMK) a Stanislav Janiš (SDKÚ). „Návrh je totálne nezrozumiteľný,“ poznamenal počas utorňajšej rozpravy Janiš. Poslanca Kubánka sa pýtal, či vie, koho platov sa návrh dotkne. „Prečo tam nie je šéf Sociálnej poisťovne, riaditelia štátnych zdravotných poisťovní, primátori, sudcovia, prokurátori či manažéri štátnych podnikov. To oni majú malé platy?“ opýtal sa. Sárközy upozorňovala, že nechápe, prečo sa do zoznamu dostali aj slovenskí poslanci v Európskom parlamente, keď ich mzdy majú byť v budúcnosti rovnaké bez ohľadu na to, akú krajinu zastupujú.

Zo 136 prítomných poslancov Kubánkov návrh podporilo 105 poslancov, jeden bol proti, dvaja sa zdržali a 28 nehlasovalo.

Zmrazenie platov bude účinné, ak schválenú novelu o dani z príjmov podpíše prezident.

debata chyba