Kaštieľ v Rusovciach ostane Slovensku

Prestavbe kaštieľa v Rusovciach na reprezentačné priestory pre prezidenta, vládu a parlament už nič nestojí v ceste. Ústavný súd odmietol sťažnosť maďarského cirkevného rádu, ktorý sa snažil o prinavrátenie pamiatky. Kaštieľ ostane Slovensku.

29.11.2008 16:32
Kaštieľ v Rusovciach Foto: ,
Do opravy kaštieľa v Rusovciach už vláda investovala 100 miliónov korún. Je prázdny a jeho udržiavanie vyjde ročne na 1,5 milióna korún.
debata

Je to bodka za niekoľkoročným súdnym sporom medzi maďarskou kongregáciou Rádu sv. Benedikta a Slovenským pozemkovým fondom. Mníchom kaštieľ v minulosti odkázala vo svojom závete belgická princezná Stefania. Pamiatku dnes spravuje Úrad vlády.

„Traja najvyšší ústavní činitelia už pred časom deklarovali spoločnú vôľu na riešení problému rekonštrukcie a ďalšieho využitia kaštieľa Rusovce. Dôležitým predpokladom bolo práve doriešenie majetkovoprávnych sporov,“ uvádza sa v jeho stanovisku.

Prezident Ivan Gašparovič pred časom vyhlásil, že oprava kaštieľa by mohla byť financovaná aj z predaja jeho vily na Slavíne, do ktorej sa od nástupu do funkcie nenasťahoval.

Samotní benediktíni sa ešte nevzdali a spor chcú pohnať vyššie. „S rozhodnutím súdu nesúhlasíme. Obrátime sa na európske súdy,“ zareagoval hospodár rádu Juraj Szalay.

debata chyba