Dôvera vraj siahla na peniaze poistencov

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) obvinil najväčšiu súkromnú zdravotnú poisťovňu Dôvera, že siahla na takmer dve miliardy korún (66,39 milióna eur) pôvodne určených na zdravotnú starostlivosť. Dôvera znížila pred časom základné imanie o 1,9 miliardy Sk (63,1 milióna eur) na necelých 481 milióna Sk (15,97 milióna eur) na základe súhlasu úradu. Investičná skupina Penta, ktorá stojí za Dôverou, kritiku odmietla.

08.12.2008 17:29
Poisťovňa DÔVERA - logo
Il
debata

Šéf ÚDZS Richard Demovič tvrdil, že úradník pri vydaní súhlasu postupoval neštandardne, a preto ho odvolal. „Presunutím týchto peňazí zo základného imania do súkromného vrecka sa znížila suma, ktorá mala byť použitá pre ľudí,“ vyhlásil dnes pred novinármi Demovič.

Pri vydaní súhlasného rozhodnutia došlo podľa neho k porušeniu vnútorných predpisov ÚDZS, hoci z pohľadu zákona je všetko v poriadku. Demovič argumentoval tým, že úradník o vydaní súhlasu neinformoval vedenie úradu, vrátane predsedu, a o veci rozhodol za tri dni. Potvrdil však, že ÚDZS by aj tak nemohol konať inak, ako so znížením základného imania súhlasiť. „Takto sa hospodáriť vo verejnom zdravotnom poistení nedá,“ doplnil Demovič. Aj z tohto dôvodu bude žiadať zmenu legislatívy s cieľom posilniť právomoci úradu. „Pokiaľ sú legislatívne diery, ktoré sa dajú odstrániť, tak budeme okamžite iniciovať ich odstránenie,“ reagoval minister zdravotníctva Richard Raši. Bližšie ich však nešpecifikoval.

„Suma, o ktorú sa znížilo základné imanie, nebola z peňazí určených na zdravotnú starostlivosť,“ tvrdil hovorca Penty Martin Danko. Upozornil, že základné imanie je tvorené súčtom vkladov akcionárov a jeho zníženie nemá vplyv na kvalitu zabezpečenia zdravotnej starostlivosti pre klientov Dôvery. Skutočnosť, že šéf ÚDZS o súhlase so znížením základného imania nevedel, podľa neho iba dokazuje, že nemá prehľad o dianí na úrade.  Základné imanie navýšila Dôvera vlani zo 160 miliónov korún (5,31 milióna eur) na 2,4 miliardy Sk (79,67 milióna e­ur).

„Tieto peniaze patrili pacientom a mali by byť použité na ich liečbu,“ povedal Raši. Podobne ako šéf úradu Demovič tvrdil, že základné imanie bolo navýšené z prostriedkov verejného zdravotného poistenia.

Generálny riaditeľ najväčšej súkromnej poisťovne Martin Šimun zdôvodnil pred časom presun peňazí legislatívnymi zmenami. Podľa neho nebol vytvorený priestor na rozvoj individuálneho zdravotného poistenia, zásadne sa tiež znížili možnosti zdravotných poisťovní investovať do vlastného rozvoja.

Na trhu zdravotného poistenia pôsobia v súčasnosti dve štátne a tri súkromné zdravotné poisťovne. Štátne poisťovne majú viac ako polovicu poistencov. Najmenšia spomedzi slovenských zdravotných poisťovní, a to Európska zdravotná poisťovňa, vyhlásila v máji likvidáciu, čas jej poistencov získa od januára na základe rozhodnutia ÚDZS štátna Spoločná zdravotná poisťovňa. 

Vláda Roberta Fica dlhodobo kritizuje pôsobenie súkromných spoločností v zdravotnom poistení a opakovane presadila prísnejšie podmienky pre ich hospodárenie. Na novembrovej schôdzi poslanci napríklad rozhodli, že rozpočty súkromných zdravotných poisťovní bude prerokúvať vláda. Ak poisťovňa rozpočet na prerokovanie vlády nepredloží, hrozí jej pokuta dva milióny eur (zhruba 60 miliónov korún). Zákon musí ešte podpísať prezident.

debata chyba