Poslanci majú viac voľna ako školáci

Kým bežní pracujúci si na vianočne sviatky šetrili zopár dní dovolenky celý rok, poslanci budú mať voľno celých sedem týždňov. V dĺžke prázdnin tromfnú aj učiteľov a žiakov, ktorí budú oddychovať dva týždne. Z harmonogramu schôdzí na budúci rok vyplýva, že parlament nebude rokovať celý marec, máj a august.

12.12.2008 05:35
Parlament, poslanci, NR SR Foto:
Ilustračné foto
debata

Poslanci na prázdniny odišli 9. decembra, do práce sa vrátia až 20. januára. Dovolenkové lístky nepotrebujú, voľno si môžu urobiť aj počas parlamentných schôdzí. Stačí, keď sa ospravedlnia u šéfa parlamentu. „Na politikov sa nevzťahuje Zákonník práce,“ hovorí hovorca predsedu parlamentu Jozef Plško.

Bežný občan má nárok na päť týždňov dovolenky, mladší, ktorí ešte nedovŕšili 33 rokov, alebo neodpracovali 15 rokov, len štyri týždne. V prípade poslancov to však tiež neplatí. Namiesto štyroch týždňov nemuseli v lete chodiť do parlamentu takmer desať týždňov.

„O akých prázdninách to hovoríte? Aj teraz sme mali nahustené rokovania,“ hovorí poslankyňa za SNS Marta Damborská. Argumentovala tým, že poslanci za posledné dva týždne absolvovali okrem riadnej schôdze aj dve mimoriadne, na ktorých sa opozícia pokúsila neúspešne odvolať dvoch ministrov.

Kým bežní zamestnanci v tomto roku odpracovali okolo 250 dní, plný pracovný čas poslancov bol 90 dní. Týždeň v parlamente obyčajne netrvá celých päť pracovných dní, rokovať sa začína v utorok, v piatok sa poslanci rozchádzajú najneskôr o 14: h. Aj keď parlament nerokuje, beží im plný plat – v hrubom asi 108-tisíc korún.

Poslanec za Smer Ľubomír Petrák to nepovažuje za mimoriadne privilégium zákonodarcov. Tvrdí, že aj počas voľna sa pripravuje na vystúpenia v parlamente. „Nefunguje to tak, že si na stole nájdete text, ktorý potom máte rozprávať v parlamente,“ do­dal.

V roku 2009 majú poslanci naplánovaných 69 rokovacích dní. Letné prázdniny budú rovnako ako vlani sedem týždňov. Na marec, máj a august nie je naplánované žiadne rokovanie pléna. Posledný marcový deň a na sklonku letných prázdnin sa začnú stretávať parlamentné výbory.

Poslanci tvrdia, že ani počas voľných dní nesedia doma s vyloženými nohami. „Čakajú ma ešte tri týždne, počas ktorých budem chodiť po obciach v okrese Komárno,“ povedal poslanec za SMK Tibor Bastrnák, ktorý je súčasne aj primátorom Komárna.

Parlamentné výbory začnú po Novom roku rokovať 20. januára, schôdza parlamentu sa začne 3. februára. Za ten čas majú oficiálny program len traja poslanci z parlamentného výboru na kontrolu vojenského spravodajstva Jozef Šimko (KDH), Ján Čech (Smer) a István Pásztor (SMK). Tí sú na zahraničnej služobnej ceste v nórskom parlamente v Oslo.

Ministri majú počas zimy a v lete kratšie voľno ako členovia parlamentu. Vláda sa zíde ešte na budúci týždeň a potom až 14. januára. „Program ešte nie je určený,“ informoval Mirko Hroch z tlačového oddelenia Úradu vlády.

debata chyba