Nadávky politikov: šašo a hajzel

Idiot, hajzel, šašo. Keď sa vypnú v parlamente mikrofóny, poslanci jeden druhého nešetria. Ostré slová volia niekedy aj na verejnosti, a dokonca zámerne. Mimo kamier už došlo k fackovaniu a buchnátom.

13.12.2008 12:09
Parlament, poslanci, NR SR Foto:
Ilustračné foto
debata

„Ste idiot!“ povedal tento týždeň predsedovi SMK Pálovi Csákymu podpredseda HZDS Milan Urbáni. Ten ho urazil, keď vyhlásil, že Urbáni sa nevyzná v problematike eurofondov. Vzápätí sa Urbáni za svoje slová ospravedlnil.

Keď politici vypustia z úst hanlivé slovo, väčšinou predpokladajú, že sa nedostane ďalej ako k ich susedovi. Urbáni, naopak, počastoval Csákyho nadávkou v priamom televíznom prenose.
Podpredseda parlamentu za Smer Miroslav Číž sa ho zastáva, hoci si myslí, že politik by také slová nemal používať. ,,Patrí k džentlmenom slovenského parlamentu. Csáky ho vyprovokoval," povedal.

Voliči síce majú podľa politológa Jiřího Peheho radi razantných politikov, vulgárne napádanie im však prekáža. Hlavne, keď sa k nemu pridá alkohol, čo potvrdil aj prieskum Inštitútu pre verejné otázky. Hrubosť a alkohol u politikov podľa neho prekážajú dvom tretinám voličov.

„Odsudzuje ho väčšina ľudí bez ohľadu na pohlavie, vek či vzdelanie,“ vysvetlila sociologička Zora Bútorová. Kritickejšie sú podľa nej hlavne ženy, vzdelanejší a starší ľudia.  Voči hrubým opitým politikom sú najtolerantnejší voliči strany Jána Slotu. ,,Medzi nimi sú kritici nedôstojného správania politikov pod vplyvom alkoholu v menšine," dodala Bútorová.

Slovne sa napádajú aj českí poslanci. Väčšinou si to však vybavia priamo v parlamente, v diskusiách určených pre divákov si väčšinou podľa Peheho držia nervy na uzde.

„V parlamente sme videli aj nepekné gestá so vztýčeným prostredníkom, a to priamo od premiéra Topolánka,“ pripomenul Pehe. Aktérom slovných útokov býva často sociálnodemokra­tický poslanec David Rath, ktorý utŕžil v rámci politického boja jednu po hlave od bývalého podpredsedu ODS Miroslava Macka.

Hoci politikom sa pošmykol jazyk už veľakrát, poslanecké kluby ani grémium to podľa šéfa klubu SDKÚ Stanislava Janiša neriešili. Jediný raz sa zaoberal mandátový výbor výrokmi poslancov Martina Pada a Štefana Kužmu (obaja SDKÚ), ktorí v rozprave nepriamo prirovnali konanie politikov z koalície Smeru, SNS a HZDS k totalitným režimom.

V slovenskej Národnej rade padla medzi politikmi len jedna facka – v parlamentnom bufete vylepil pred pár rokmi europoslanec za HZDS Peter Baco facku kolegovi z SDĽ Ľubomírovi Andrassymu. Konfrontáciu na päste priznali aj poslanec za SDKÚ Ľuboš Micheľ s tajomníkom klubu Smeru.

debata chyba