Kúzelníci pašujú do bômb umenie

Sú to čarovné bomby, pretože sú jediné na svete, z ktorých majú ľudia väčšinou radosť. A ten, kto silvestrovské ohňostroje vystreľuje k nebu, musí byť mág. Inak by len ťažko zvládal byť naraz kuchárom, konštruktérom, choreografom a pyrotechnikom.

30.12.2008 07:23
Ľubomír Masár Foto: ,
"Všetky efekty mám v hlave, v mysli vyberám ten správny do choreografi e, bomby odpaľuje počítač," prezrádza pyrotechnik Ľubomír Masár.
debata

Mágia zábavnej bomby sa začína v kuchyni – v chemickom laboratóriu. Základom je strelný alebo čierny prach, do ktorého sa pridávajú ďalšie prvky – meď farbí výbuchy na modro a fialovo, sodík na žlto, červená sa ukáže vďaka stronciu. Iskry hádže hliník, železo či titán.

Presné recepty sú však tajné a zvyčajne sa dedia z generácie na generáciu. „Ohňostrojmi sa často zaoberajú rodinné podniky, ktoré existujú sto, dvesto rokov. Odovzdávajú si skúsenosti, zdokonaľujú chemické zloženie efektov, konštrukciu bômb,“ prezrádza pyrotechnik Ľubomír Masár. Jeho firma odpáli koncom tohto roka ohňostroje podľa vlastnej receptúry vo viacerých slovenských mestách od Trnavy po Prešov.

Výroba svetlíc nie je len o nasypaní prášku. Dôležitá je konštrukcia, všetko je to pedantná ručná práca. Vnútornosti bomby tvoria rôzne guľôčky, valčeky, ktoré treba správne usporiadať. Bohaté vnútorné vybavenie majú najmä valcové bomby. „V tomto sú dobrí Taliani. Do valcovej bomby môžete umiestniť viacero efektov. Po výbuchu sa veľká bomba rozletí na 8 až 12 častí, ktoré samostatne explodujú a vytvárajú obrazce,“ dodáva Masár.

Keď sú bomby hotové, na rad prichádza človek, ktorý ich na oblohe roztancuje – choreograf. Ohňostroj s hudbou je súhra tónov a svetla, výbuchy by mali držať s piesňou krok. Asi dvanásťminútovú parádu – pyromuzikálny ohňostroj – zažijú druhý rok po sebe Prešovčania, tentoraz im budú znieť piesne zo známych filmov, napríklad z Gladiátora či z Pirátov z Karibiku.

Aj ohňostroj bez sprievodnej muziky však má svoj rytmus, graduje až do veľkého finále. „Výbuchy treba vedieť zladiť. V mysli si ich vyberám, všetky efekty mám totiž v hlave, dokážem si ich dobre predstaviť,“ prezrádza svoju techniku Masár.  Ak uvidíte na Silvestra kométu, bude to najskôr rímska svieca. Chryzantémy, pivonky, dálie, smajlíky či dokonca symbol ryby, to všetko sú guľové bomby.

Písmená a čísla, to je zas lotéria. „Musíte presne vyskladať jednotlivé bombičky, čiže dieliky písmen alebo číslic. Aj tak však nemáte istotu, že sa to písmeno ukáže správne otočené. Guľa vystrelená z mažiara rotuje veľmi rýchlo a nikto na svete nedokáže presne odhadnúť, ako bude bomba otočená v čase výbuchu,“ naznačuje Masár.

Príprava ohnivého silvestrovského organu trvá štvorici pyrotechnikov približne týždeň. Asi tri dni trvajú prípravy, výber materiálu, rovnaký čas strávia technici nabíjaním mažiarov. Montáž na mieste je záležitosťou už len jedného dňa. Odpaly riadi počítač. Masár nemá z nachystaného pyrotechnického telesa strach. „Skôr rešpekt.“

Existujú aj denné ohňostroje, tým však namiesto svetla vládne dym a zvuk. No krása silvestrovského ohňostroja je predsa len spätá s nocou a tá tohtoročná by sa podľa meteorológov mohla vydariť.

debata chyba