Bielu stopu ohrozuje nové lyžiarske stredisko

Organizátori 36. ročníka Bielej stopy, najmasovejších pretekov v behu na lyžiach, majú hlavy v smútku. Tri týždne pred štartom nevedia povedať, kadiaľ povedie trať. Zvyknutí sú bojovať s nedostatkom snehu. Teraz sa im však do cesty postavila na Silvestra otvorená zjazdovka Pekná vyhliadka, ktorá ich odrezala od polovice trate - severného okruhu.

09.01.2009 07:46
debata

Viac ako tisíc lyžiarov zo Slovenska a zahraničia, ktorí sa na bežecký maratón chystajú, tak zostáva v neistote. Nová štvorsedačka preťala severný okruh dvakrát. Umelý sneh, ktorý práve na svah striekajú, je pre bežkárov ťažko prekonateľný. Pre preteky by bolo treba navyše lyžiarske stredisko na celý deň odstaviť.

„Všetko momentálne závisí od toho, či sa s majiteľmi vleku dohodneme,“ uviedol šéf organizačného výboru Viktor Halíř. Problém mal vyriešiť obchvat zjazdovky, ktorého vybudovanie schválili poslanci Kremnice na jeseň. Ten však do pretekov nebude hotový. Primátorka Zuzana Balážová presadzuje iné riešenie – vybudovanie bežkárskeho tunela popod zjazdovku.

„Malo sa na to myslieť skôr, nie to špičkovať teraz, keď sú o tri týždne preteky,“ hnevá sa na Kremnicu predseda Mestského klubu lyžiarov Róbert Kapšo. Organizátori národného behu z Telovýchovnej jednoty Biela stopa vyčítajú mestu, že s prácami na obchádzkovej trati začalo až dva dni pred Vianocami.

Primátorka kritiku odmieta. „Nepošlem do mestských lesov buldozéry, kým nebudem mať všetky povolenia. Som povinná dodržiavať zákony,“ obhajuje svoj postoj. Zároveň sa však čuduje, ako mohlo predchádzajúce zastupiteľstvo Kremnice schváliť v minulosti vybudovanie zjazdovky naprieč bežeckými traťami. „Územný plán bol takto upravený ešte v roku 2004,“ dodáva Balážová.

S majiteľmi novej štvorsedačky sa Pravde spojiť nepodarilo. Organizátori sľubujú, že Biela stopa sa aj napriek problémom uskutoční. „Aj keby severný okruh vypadol, pripravíme regulárnu náhradnú trať,“ hovorí Viktor Halíř. V krajnom prípade hrozí, že účastníci behu budú musieť obehnúť dvakrát južný okruh.

Biela stopa patrí do série európskych diaľkových behov a je aj pretekmi FIS. Na vlaňajšom ročníku sa zúčastnilo 1 300 účastníkov.

debata chyba