Slovensko sa zbavuje kauzy Ducký

Prípad vraždy bývalého šéfa SPP Jána Duckého po desiatich rokoch pripomína zamrznuté kohútiky na ruskom plyne. Slovenský súd v októbri prerušil trestné stíhanie obžalovaného Olega Tchorika (Kalašnikova), aby ťahajúcu sa kauzu napokon odovzdal ukrajinským orgánom na ďalšie konanie. Doteraz sa tak však nestalo.

12.01.2009 09:37
debata

Po tom, čo sa súd niekoľkokrát neúspešne pokúsil predvolať Tchorika na pojednávanie z Ukrajiny, skonštatoval, že prípad radšej posunie tamojšej justícii. Rozhodnúť o tom však musí ministerstvo spravodlivosti. „K dnešnému dňu sme nedostali zo súdu žiadnu žiadosť ani spis v predmetnej trestnej veci,“ hovorí Jana Revayová z tlačového oddelenia ministerstva.

Duckého zastrelili 11. januára 1999 o 12.55 vo vchode domu na Bajzovej ulici v Bratislave, kde býval. Páchateľ mu zo zbrane kalibru 7,65 mm z krátkej vzdialenosti trikrát strelil do hlavy. Ducký zraneniam na mieste podľahol. Prokuratúra z vraždy obžalovala Tchorika, prezývaného Alex, aj keď na konci vyšetrovania sama skonštatovala, že nemá dôkazy, ktoré by jasne potvrdili jeho vinu.

Vyšetrovateľom sa nepodarilo prelomiť alibi obvineného. Viacero svedkov mu potvrdilo, že v čase vraždy bol v dome Ivana Mishka spájaného s ukrajinským podsvetím. Podľa časti spisu, ktorú má Pravda k dispozícii, sa podarilo preukázať len toľko, že na mieste činu sa nachádzal neznámy muž. Ľudia z Bajzovej ulice ho však opisovali odlišne. Proti Tchorikovi vypovedal pochybný utajený svedok. Ďalšie stopy – biologické, daktyloskopické či pachové – nepreukázali prítomnosť obvineného na mieste činu.

Ani po desiatich rokoch od vraždy súdy nedokázali uzavrieť komplikované spory o takzvané Duckého zmenky, v ktorých ide o miliardy korún. Otvorený zostáva aj proces s bývalým Duckého zástupcom v SPP Ivanom Marošom, ktorý čelí obžalobe z podvodu v kauze zmeniek.

debata chyba