Jedna peňaženka Slovákom na eurá nestačí, žialia za korunou

Slovenská koruna má pred sebou už len pár hodín života. V posledný deň duálneho obehu však už takmer všetci zákazníci vyťahovali v obchodoch z peňaženiek eurové bankovky, poprípade zvádzali súboj s hordou mincí. Skôr, ako ich pustili z ruky, ich najprv poriadne skontrolovali a po zaplatení postávali pri pokladniach v hlúčikoch, kým si neoverili správnu výšku výdavku a nevložili ho späť.

16.01.2009 14:25
Euro Foto:
Slováci na korunu zabúdajú, platia väčšinou v eurách.
debata

„Toto nám dôchodcom urobili naschvál. Tri peňaženky mám pri sebe,“ posťažovala sa Bratislavčanka Alžbeta. Tej neprekáža len zvýšené množstvo mincí, ale najmä ich váha. „Mám za sebou dve operácie chrbtice a viete, vláčiť to všade so sebou… Keby boli ľahšie, bolo by to v poriadku,“ vysvetlia. „Pre starších ľudí je to otrasné,“ pridala sa druhá pani, s igelitkami v košíku a kopčekom mincí na dlani, keď vycítila, že má šancu zanadávať si na novú menu. „Na koruny sme boli zvyknutí, a v tomto sa má kto vyznať? Ani sa mi nepáčia. Za starými peniazmi mi bude smutno,“ dodala.

Väčšina opýtaných sa však s prechodom na novú menu už stihla zmieriť a berú ju ako súčasť života. Sťažujú sa len na drobné jedno a dvojcentovky, bez ktorých by si vedeli svoje peňaženky predstaviť. „Korún som sa zbavil hneď piateho. Odniesol som ich do banky a takmer dva týždne už platím výhradne eurami. Je to len sila zvyku. Prekážajú mi však tie drobné ‚šeplety‘, no snažím sa ich priebežne zbavovať, aby mi nezaberali zbytočne veľa miesta v peňaženke,“ prezradil pán Imrich, ktorý sa v ázijskom bistre zastavil na obed.

Diskutujte: Je vám ľúto za korunou?

S definitívnym prechodom na euro sa vyrovnávajú aj predajcovia. Niektorí z nich dokonca od rána koruny ani nevideli. „Všetci už platili len v eurách,“ prezradil mladík, ktorý predáva v jednom z bratislavských nákupných stredísk príslušenstvo na mobilné telefóny. Ani v obchode s humornými predmetmi už predavačka nemusela prijatú hodnotu deliť konverzným kurzom. Do obeda sa totiž nenašiel nikto, kto by z peňaženky vytiahol koruny.

Špecifickú skúsenosť majú s prechodom na euro trhovníci. Tí zaznamenali koncom starého a začiatkom nového roka zvýšené tržby, keďže sa Slováci potrebovali zbaviť korún, ktoré mali doma. Teraz hundrú, že ľudia menej kupujú a „kšefty“ im stoja.

debata chyba