Mikolaj: Felvidék sa nesmie dostať do učebníc

SNS doteraz nevie, ako budú poslanci Smeru hlasovať o novele školského zákona, ktorá rieši písanie zemepisných názvov v učebniciach pre národnostné menšiny. "Nevieme, ako dopadne hlasovanie... Veríme, že si to uvedomia naši koaliční partneri a nezahlasujú opätovne za tú istú chybu," povedala na tlačovej besede podpredsedníčka SNS Anna Belousovová s tým, že novela je v rozpore s ústavou a zákonmi.

22.01.2009 12:01 , aktualizované: 13:39
Mikolaj Foto:
Minister školstva Ján Mikolaj
debata

Parlament má na februárovej schôdzi rozhodovať o prezidentskom vete, na jeho prelomenie treba 76 hlasov. Novela od SMK má šancu prejsť, ak ju okrem opozície podporí aj Smer. Na decembrovej schôdzi prešla vďaka hlasom najsilnejšej vládnej strany, získala 107 hlasov. „Ak novela predsa len prejde, SNS sa určite obráti na ústavný súd,“ dodala Belousovová.

Národniari trvajú na tom, že v učebniciach pre národnostné menšiny musia byť zemepisné názvy najprv v slovenčine a potom v menšinovom jazyku. Podľa SNS písanie názvov vôbec netreba dávať do zákona, stačí metodické usmernenie pre vydavateľov, ktoré vydal minister školstva Ján Mikolaj. Tvrdí, že vydavatelia ho musia dodržiavať, v učebniciach teda musí byť prvý slovenský názov a za lomkou napríklad v maďarčine. Mikolaj označil novelu za nevykonateľnú.

„Majú sa používať vžité názvy, nikto nevie, čo to je. Ďalej sa hovorí, že tu majú byť názvy, ktoré sa používali podľa schválených učebníc v rokoch 2002–2006, opakujem, ani jedna učebnica nebola schválená v rokoch 2002 až 2006 na ministerstve školstva. Ani jedna jediná, takže nemáme podľa čoho postupovať,“ uviedol minister. Podľa neho by trvalo „dlhé roky“, kým by sa rozhodlo, ktoré názvy sú vžité. „Felvidék je vžitý a ten dehonestuje Slovákov, ten sa nesmie dať do učebníc,“ uzavrel Mikolaj.

SNS chce stopnúť peniaze pre Csemadok, žiada o to Maďariča

SNS na tlačovej konferencii vyzvala ministra kultúry Mareka Maďariča (Smer), aby Maďarskému spoločenskému a kultúrnemu zväzu na Slovensku Csemadoku zastavil vyplácanie štátnych peňazí. Národniarom prekáža, že Csemadok, ktorý dostáva štátne dotácie, spolufinancoval tabuľu, ktorú 12. januára počas spomienky k 15. výročiu komárňanského autonomistického mítingu odhalil podpredseda SMK Miklós Duray.

„Nie je možné, aby jednoducho na budove Csemadoku sa odhaľovali takéto tabule s textom, ktorý je len po maďarsky a ktorý hovorí o tom, ako sa oslavuje autonómia. Myslím si, že je to jasná politická deklarácia,“ povedala podpredsedníčka SNS Anna Belousovová. Podľa nej Csemadok konal protiústavne, pretože v základnom zákone štátu nie je zmienka o tom, že vyhlasovanie autonómie je povolené. Podľa nej Csemadokom by sa mal vážne zaoberať aj ďalší predstaviteľ Smeru vo vláde, podpredseda vlády pre národnostné menšiny Dušan Čaplovič.

Podľa denníka Sme z 13. januára účastníci spomienkovej akcie odhalili na sídle miestnej organizácie Csemadoku pamätnú tabuľu mítingu z roku 1994. „Nepožadujme len kultúrnu a školskú samosprávu, ale ozajstné sebaurčenie. Nebojujme za maďarského biskupa, ale za vytvorenie maďarského biskupstva,“ hovorí miestny šéf Csemadoku a mestského poslanca v Komárne za SMK Attilu Petheőa.

Belousovová udeľovala aj pochvaly

Belousovová pochválila maďarského prezidenta Lászlóa Sólyoma za pondelňajší príhovor na oslavách piateho výročia založenia Univerzity Jánosa Selyeho v Komárne. Sólyom ocenil, že Slovensko ako prvý susedný štát Maďarska založilo menšinovú univerzitu a takto pomáha zachovávať identitu Maďarov. „Maďarský prezident sa v ojedinelom prípade vyjadril objektívne,“ uviedla Belousovová s tým, že menšiny majú na Slovensku v porovnaní s ostatnými európskymi štátmi nadštandardné podmienky.

„Kedy vlastne hovorí on (Sólyom – pozn. SITA) a jeho ďalší kolegovia z Budapešti pravdu o situácii národnostných menšín na Slovensku? Teraz alebo vtedy, keď Slovensko ohovárajú a kritizujú v Bruseli a na ďalších medzinárodných fórach?“ pýta sa Belousovová. Komárňanská univerzita funguje od roku 2004. Jej založenie v parlamente presadila koalícia za vlády Mikuláša Dzurindu, ktorá akceptovala požiadavku Strany maďarskej koalície. SNS vtedy založenie školy ostro kritizovala. 

Univerzita podlieha politizácii, upozorňuje Belousovová. Kritizuje, že na oslavách odhaľoval pamätnú tabuľu predseda SMK Pál Csáky. „Poukazuje to na jasnú politizáciu tejto vysokej školy a jej vedenia,“ vyhlásila podpredsedníč­ka SNS.

SNS: Entropa je gýčom, Černého halucinácie treba zložiť

Národniari sú pobúrení, že v bruselskej centrále stále visí Entropa od českého umelca Davida Černého. Ministra zahraničných vecí Jána Kubiša kritizujú, že nekoná a uspokojil sa s ospravedlnením českej strany. „Tento paškvil visí, zhanobuje a uráža Slovensko. Tu nejde o umenie, je to absolútna dekadencia. Ak to niečo dokazuje, tak absolútnu hlúposť autora tohto diela, ale aj hlúposť politickú aj morálnu, lebo je to len o urážaní,“ povedala Belousovová. Od Kubiša očakáva, že zaujme tvrdý postoj ako Bulharsko, ktoré dosiahlo zahalenie tureckých záchodov. Žiada stiahnutie kontroverzného diela. Hoci Černý sa rozhodol vrátiť peniaze, ktoré dostal z českej kasy, SNS sa bude zaujímať aj o to, čo bude s peniazmi Európanov, keďže na dielo dostal dotáciu z EÚ. 

Podľa Belousovovej riešením by bolo, keby Černý splnil pôvodný zámer, oslovil by umelcov zo všetkých štátov EÚ a tí by sa podieľali na tvorbe plastiky. „Ak toto je umenie, tak potom naozaj už vôbec umenie sa dostáva do nejakých hrozných, nízkych, suterénnych úrovní, pretože každá blbosť možno vytvorená v nejakom halucinogénnom ošiali sa nedá nazvať umením… To nie je umenie, keď niekto má problémy s psychikou… Naozaj človeku sa z toho dvíha žalúdok,“ hodnotila Belousovová.

Minister školstva Ján Mikolaj tvrdí, že umelcom nechcú predpisovať, čo majú vytvárať, môžu slobodne zobrazovať svoje predstavy, ale nesmú prekročiť isté hranice. „Pravda je tá, že to nesmie byť gýč a to je gýč a nesmie dehonestovať národ a to dehonestuje,“ uviedol šéf rezortu s tým, že prečo by okolo Slovenska mala byť maďarská trikolóra. 

debata chyba