Harabin odškodnil skoro všetky obete holokaustu

Rezort spravodlivosti odškodnil skoro všetky obete holokaustu. Informoval o tom hovorca Ministerstva spravodlivosti SR Michal Jurči. Ako ďalej dodal, v súčasnosti sú otvorené iba posledné tri prípady, kde sa čaká na dokumenty. Oprávneným osobám bolo od nástupu ministra Štefana Harabina do funkcie vyplatených takmer 370 000 eur. Ide o prípady, ktoré čakali na vybavenie päť a viac rokov, keďže žiadosti boli doručené v období od decembra 1999 do roku 2002.

25.01.2009 17:22
debata

"Odškodňovanie obetí nacistických koncentračných táborov a holokaustu som označil pri mojom nástupe za jednu z priorít. Preto sa vybavovanie žiadostí značne zrýchlilo a každá žiadosť už bola preskúmaná. V súčasnosti v neuzavretých prípadoch čakáme na dodanie potrebných dokumentov,“ vysvetlil minister spravodlivosti SR Štefan Harabin.

Rezort spravodlivosti zároveň plánuje do konca roku vybaviť aj všetky oprávnené žiadosti v agende odškodňovania osôb deportovaných do nacistických koncentračných táborov a zajateckých táborov.

MS SR zrýchlilo vybavovanie žiadosti podľa zákona o zmiernení niektorých krívd osobám deportovaným do nacistických koncentračných táborov a zajateckých táborov, nakoľko v júli roku 2006 bolo nevybavených viac ako 12 000 prípadov. Došlo k personálnemu posilneniu a zabezpečeniu dostatku finančných prostriedkov. "Je to vyjadrenie úcty obetiam, jednoducho nemôžu dlhé roky čakať na odškodňovanie, lebo sa toho nemusia dožiť,“  pripomenul minister Harabin.

debata chyba