Tupý mohol žiť, keby mu včas poskytli pomoc, tvrdí lekár

Daniel Tupý zomrel na následky masívneho krvácania, ktoré mu spôsobili štyri bodné rany do chrbta, tri z nich prenikli do pľúc a spôsobili smrť. Na pojednávaní v prípade vraždy Daniela Tupého to povedal súdny lekár Anton Šorál. Podľa doktora v prípade včasného poskytnutia zdravotnej pomoci mohol študent prežiť. Ako ďalej vyplynulo z jeho výpovede, páchateľ zaútočil odzadu, keď chcel zrejme Daniel odísť a otočil sa mu chrbtom.

30.01.2009 14:54
Daniel Tupý Foto:
debata

Študenta bodli osemkrát a útočník pravdepodobne útočil dvoma nožmi. Doktor nevylučuje, že išlo o jednu osobu, ktorá ho dobodala. Danielovi Tupému spôsobili páchatelia aj viaceré tržné rany, pomliaždeniny a podliatiny na celom tele, skonštatoval. Výsledky pitvy ďalej potvrdili, že študent nebol pod vplyvom žiadnych návykových látok.

V pôiatok vypo­vedali ďalší traja znalci z ôsmich predvolaných. Igor Obuch, znalec z odboru psychológie a psychiatrie, vypracoval psychologický profil odtajneného svedka Milana Lipnického, ktorý vypovedal na štvrtkovom pojednávaní. Práve Milan Lipnický označil dvoch obžalovaných Michala Blažíčka a Róberta Janečka ako účastníkov útoku na Tupého 4. novembra 2005.

Podľa Obucha je Milan Lipnický osoba s intelektom slabšieho priemeru až podpriemeru. Má labilnejšiu povahu a tendenciu k agresivite, trpí pocitmi menejcennosti. Ako dodal, je schopný pochopiť, čo je dôležité vo výpovedi a dokáže vierohodne opísať situáciu, ktorej bol svedkom, má ale zníženú pozornosť. Znalec tiež poznamenal, že Lipnický vie rozlíšiť pravdu od klamstva bez toho, aby si vymýšľal. Podľa neho je ale jeho krátkodobá pamäť horšia ako dlhodobá. Obuch považuje výpoveď svedka Milana Lipnického v zásade za vierohodnú.

Po vypočutí znalcov súd odročil pojednávanie na koniec apríla. Predvolá svedkov a znalcov, ktorí doteraz neprišli na pojednávania a tiež súhlasil s návrhom na doplnenie dokazovania zo strany prokuratúry aj obhajoby.

Podľa obžaloby sa z vraždy zodpovedá Richard Hrotko a ostatní štyria – Dávid V., Ján S., Michal Blažíček a Róbert Janeček za trestný čin ublíženia na zdraví v štádiu pokusu a z výtržníctva.

debata chyba