Cestní piráti nevedia, aké budú nové pokuty

Šoféri by sa mali v nedeľu ešte predtým, ako si sadnú za volant, pozrieť na internet. Polícia totiž zverejní úplný sadzobník pokút na webe až v deň, keď nový zákon o cestnej premávke nadobudne účinnosť. Teda 1. februára.

31.01.2009 06:05
Polícia Foto:
debata

Sadzobník by si mali prezrieť najmä cestní piráti, vodiči, ktorí sa pred jazdou posmeľujú alkoholom a šoféri obľubujúci drobné havárie. Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer) sa vysoké pokuty budú týkať práve ich. „Nový zákon má zvýšiť bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky,“ vysvetľoval Kaliňák.

Aké pokuty hrozia za alkohol a rýchlosť?

pokuty a zákaz šoférovania na jeden až päť rokov hrozí vodičovi, ktorý odmietne alkotest

pokuty  a zákaz šoférovania do piatich rokov hrozí šoférovi, ktorý jazdil pod vplyvom alkoholu

pokuty a zákaz šoférovania do troch rokov hrozí vodičovi, ktorý pil alkohol počas jazdy, alebo výrazne prekročil rýchlosť

Najráznejším krokom v oblasti bezpečnosti je zníženie maximálnej povolenej rýchlosti v obciach z terajších šesťdesiat kilometrov za hodinu na päťdesiat. Zmena má chodcom zvýšiť šance na prežitie po zrážke s autom. „Rýchlosť však v obciach nechceme kontrolovať na miestach, kde je široká cesta s dobrou viditeľnosťou, ale v úsekoch, kde býva veľa smrteľných nehôd,“ načrtol prístup polície Kaliňák. Na agresívnych vodičov bude nasadený nový útvar Policajného zboru – takzvané dopravné komando.

Úspešnosť zákona sa bude merať aj tým, či sa vďaka nemu opäť podarí znížiť počet obetí na slovenských cestách. Dodržiavanie nových pravidiel má preto priamo v teréne kontrolovať približne 1 300 policajtov. Počas prvých dní však budú riešiť drobné priestupky z nedbanlivosti najmä dohovorom.

DISKUSIA: Je v poriadku, že polícia zverejní nový sadzobník až v deň jeho platnosti?

K nepísanému pravidlu o tolerancii prekročenia rýchlosti do desiatich kilometrov za hodinu sa Kaliňák nevyjadril. V prípadoch vyšších prekročení rýchlostí ho však rázne doplnil policajný prezident Ján Packa. „Pri prekročení o dvadsať kilometrov za hodinu bude pokuta 50 eur, o tridsať 100 eur, o štyridsať 200 eur, o päťdesiat 300 eur, o šesťdesiat 400 eur, o sedemdesiat 500 eur, o osemdesiat 650 eur,“ vymenoval Packa.

Hoci väčšina pokút zostáva na súčasnej úrovni, za niektoré priestupky budú policajti vystavovať vyššie účty. Za odmietnutie alkotestu bude napríklad hroziť pokuta až do výšky 1 300 eur. Šoféri si budú môcť pokuty nad 60 eur odpracovať verejnoprospešnými prácami. „Dnes sa napríklad stáva, že pán obvešaný zlatými reťazami povie, že nemá na pokutu. Po novom si ju bude môcť odpracovať napríklad zametaním policajnej stanice,“ dodal Packa.

Plynulosť cestnej premávky má nový zákon zlepšiť napríklad zvýšením maximálnej povolenej rýchlosti na diaľniciach alebo rýchlostných cestách v obci zo súčasných 80 na 90 km/h. Inak sa bude jazdiť aj na diaľniciach mimo obcí. Maximálna stotridsiatka síce zostáva, dopravnou značkou sa však bude dať na niektorých úsekoch povoliť aj vyššia rýchlosť. Kamióny na diaľniciach nebudú môcť predbiehať a minimálna rýchlosť sa zmení z 50 na 80 km/h.

**  Desatoro nového cestného zákona o cestnej premávke**

//Nebudeš jazdiť s vypnutými svetlami. Nikdy.

Neprekročíš v obci rýchlosť 50 km/h a na rýchlostnej ceste alebo na diaľnici v obci rýchlosť 90 km/h.

Nepôjdeš na diaľnici mimo obce pomalšie ako rýchlosťou 80 km/h a v obci po diaľnici pomalšie ako 65 km/h.

Nebudeš jazdiť po súvislej snehovej vrstve, snehu alebo námraze bez zimných pneumatík, ak šoféruješ kamión či autobus budeš mať zimné pneumatiky od 15. novembra do 31. marca.

Nebudeš za volantom telefonovať, ak nemáš handsfree a nebudeš vykonávať ani inú obdobnú činnosť, ktorá nesúvisí s vedením vozidla.

Ak šoféruješ kamión, nebudeš na diaľnici predbiehať blížneho svojho a nebudeš jazdiť po diaľnici, rýchlostných cestách a na cestách prvej triedy počas víkendu a počas dní pracovného pokoja.

Nebudeš parkovať na chodníku, ak na ňom nemôžeš nechať voľné miesto v šírke aspoň 1,5 metra pre chodcov.

Ak si už dovŕšil vek 65 rokov, najneskôr do dvoch mesiacov absolvuješ lekársku prehliadku. Následne budeš chodiť na prehliadky každé dva roky. 

Nebudeš sa bicyklovať mimo obce bez ochrannej prilby. Ak máš menej ako pätnásť rokov, budeš prilbu pri bicyklovaní nosiť aj v obci.

Ak si chodec, neprejdeš za hranicu obce bez toho, aby si mal na sebe dobre viditeľný bezpečnostný reflexný prvok.

//

debata chyba