Nástenkový tender má prvú obeť. Minister Janušek to nie je

Janušekov miliónový tender neprebehol tak, ako káže zákon. Vyplýva to zo zatiaľ nezverejnených záverov Úradu pre verejné obstarávanie. Premiér Robert Fico avizoval, že za porušenie zákona odvolá ministra výstavby Mariána Janušeka (SNS).

31.01.2009 06:21
Janušek Foto:
Minister výstavby Marian Janušek
debata

„Nešlo však o také porušenie, pre ktoré by mala byť súťaž zrušená, alebo by mala byť udelená pokuta,“ uviedla šéfka odboru kontroly ÚVO Mária Vermešová.

Vermešovú navrhol po preverení súťaže odvolať predseda ÚVO Béla Angyal. Odmietla totiž podpísať záverečný protokol, na čo včera upozornil Nový Čas.

ÚVO zisťoval, či Janušek postupoval podľa zákona, keď víťaza tendra v hodnote stámiliónov eur hľadal len cez oznam na nástenke v budove ministerstva a napokon ho priklepol firmám blízkym šéfovi SNS Jánovi Slotovi. Skupine okolo Zamedie a Avocat sa tak do konca decembra postaral o zárobky okolo 9,4 milióna eur (asi 283 miliónov Sk) bez DPH.

Béla Angyal, ktorého do kresla posadila opozičná SMK, za nálezmi úradu stojí. „Kontrolná skupina urobila dobrú robotu,“ zdôraznil. Výsledky komentovať odmietol, politické tlaky v prospech či neprospech Janušeka vylúčil.

Vermešovej prekáža, že kontrolóri síce konštatujú porušenie zákona, neuvádzajú však, v čom konkrétne ministerstvo pochybilo. Jej postoj k protokolu teraz brzdí zverejnenie výsledkov. Angyal však tvrdí, že závery sú platné aj bez podpisu šéfa odboru.

Zmluvu s konzorciom okolo Zamedie preveroval Najvyšší kontrolný úrad. Jeho hovorkyňa Lenka Nosáľová povedala, že ich pravdepodobne zverejnia až súčasne s kontrolou ÚVO. K tej sa ešte musí vyjadriť ministerstvo. Aj NKÚ zistil podľa dostupných informácií nedostatky.

Vďaka exkluzívnej zmluve môže konzorcium do roku 2015 zarobiť asi 664 miliónov eur (1,9 miliardy korún). Mnohé ceny, ktoré sa ministerstvo zaviazalo platiť konzorciu za preklady, právne služby či reklamu, sú niekoľkonásobne vyššie ako bežné ceny na trhu.

Fico čaká s rozhodnutím o Janušekovom osude na obe kontroly. Janušek pre Hospodárske noviny povedal, že sa o tendri radil so šéfom SNS Slotom. Ten zase priznal, že mal vplyv na riadenie Zamedie.

debata chyba