Plagiátor Dinka kradol myšlienky viackrát

Člen Rady pre vysielanie a retransmisiu Pavol Dinka, ktorý dohliada na čistotu médií a ich dodržiavanie zákona, má sám problémy so zákonom. Okrem študentskej seminárnej práce o médiách ukradol totiž Dinka do ďalšej svojej odbornej publikácie Voda a chlad z roku 2008 celé pasáže, ktoré pôvodne napísal lekár Jozef Makai v roku 2003.

03.02.2009 06:12
debata

Plagiátor Dinka sa bráni tým, že v podstate opisoval sám seba z inej knihy a Makai ako krstný otec knihy s uverejnením svojho diela v Dinkovej knihe súhlasil.

Lekár Makai však Dinkovo vysvetlenie odmieta. „Nič z toho nie je pravda. Ani som nelektoroval knihu, ani som nebol krstný otec, iba som bol na krste ako hosť,“ uviedol pôvodný autor pasáží o prvej pomoci pri podchladení. Tri strany v Dinkovej knihe Voda a chlad sú pritom takmer doslova prepísané.

Pôvodné Makaiove texty sú dostupné aj na internete. „Keďže sme obaja boli členovia jedného občianskeho združenia, nechcel som z toho robiť škandál a poškodiť Ľadové medvede,“ dodal Makai.

„Nečudujem sa, že pasáže sa podobajú. Prebral som ich z vlastnej knihy vydanej ešte v roku 2003,“ vysvetľoval Dinka. Ani v jednej knihe však odkaz na pôvodné Makaiove texty nie sú.

Publikáciu s ukradnutými textami vydalo minulý rok vydavateľstvo Liečreh&Gúth a má byť dokonca učebnicou pre bakalárske odbory ošetrovateľstva. Spoluautormi kníh boli aj lekári a Dinka ich a svoje príspevky dával dohromady. Dinka z internetu ukradol už aj iné texty – študentskú prácu Tomáša Bellu vydával za svoju v knihe o manipulácii mé­dií.

Dinka je členom licenčnej rady, kde ho nominovalo vlastné občianske združenie Slovenské ľadové medvede, ktoré si založil po odchode zo združenia Ľadové medvede Bratislava. V rade dozerá na objektivitu a pravdivosť informácií v televíziách a rozhlase. Vzdať funkcie v rade sa Dinka nehodlá aj napriek plagiátorstvu, ktoré je dokonca trestným činom. Zákon umožňuje poslať vinníka až na dva roky do väzenia.

Pred revolúciou bol RSDr. Pavol Dinka šéfredaktorom denníka Západoslovenského KV KSS Hlas ľudu.

debata chyba