Vodičov má vystríhať maják, tvrdí bývalý ochrankár

Autá, ktoré vozia politikov, by mali používať výstražné znamenia, hovorí bývalý šéf ochrankárov Juraj Zábojník.

03.02.2009 10:02
Maják Foto:
Ilustračné foto
debata

Môže ísť auto s politikom rýchlejšie, ako dovoľujú predpisy?
Ochranca vodič sa v prvom rade riadi zákonom o Policajnom zbore. V druhom rade je to nový zákon o premávke na pozemných komunikáciách. Ten doslova hovorí, že najvyššie dovolené rýchlosti nie sú povinní dodržiavať vodiči vozidiel ozbrojených síl, ozbrojených bezpečnostných zborov a ďalší, ak to vyžaduje plnenie osobitných úloh, ktorých okruh určí príslušný minister.

Kedy môže ochrankár porušovať dopravné predpisy?
Vodič je v tomto prípade nástroj, ktorý pracuje pod obrovským tlakom. Chcem zdôrazniť, že nie je robot, ale človek. Ak by bolo v tomto úplne jasno, čomu sa roky rokúce bránia mnohí politici, mnoho nešťastí v minulosti nemuselo byť. Vodič ochrankár musí byť profesionál a politik nesmie byť k nemu bezohľadný, veď ide predovšetkým o jeho život. Ak je vodič v ťažkom strese, ak nepozná program politika, ostane celý deň hladný, smädný, tak držím každému politikovi palce, aby ho doviezol bezpečne. Potom je to aj otázka neprofesionality vodiča, ktorý na to nemá a pracuje na tejto zodpovednej funkcii. Ak sa stretnú tieto dva faktory, nemôže z toho byť nič iné ako tragická havária.

Ak ochrankár spôsobí pri takejto jazde nehodu alebo zabije človeka, čo mu hrozí?
Potrestanie, prípadne súd, až po prepustenie z polície.

Musia byť autá, ktoré prevážajú chránené osoby, označené? Ako ich majú inak bežní vodiči rozoznať?
Motorové vozidlá ochranky prevážajúce chránené osoby majú pridelené nielen bežné ŠPZ, ale aj špeciálne s písmenom P ako polícia. V období predošlej vlády dochádzalo k častým problémom v súvislosti s týmito vozidlami a na autách sa začali používať bežné ŠPZ. Vodič si skôr všimne auto so zvláštnou poznávacou značkou ako s bežnou. Potom je to jednoznačne používanie výstražných svetelných a zvukových zariadení, ktoré sú súčasťou vozidiel ochranky, nehovoriac o tom, že každé vozidlo by malo byť vybavené magnetickými fóliami s nápisom POLÍCIA, ktoré je vodič povinný použiť pri plnení osobitných úloh. To platí tak pre 3-miliónové, ako aj pre 6-miliónové autá nabúchané nepotrebnou elektronikou, ktorú vodič a politik nikdy nevyužijú a cena je zbytočne vysoká. Je to len rozmar niekoho, kto robí ústavným činiteľom medvediu službu a „pomáha“ dvíhať ich politické preferencie.

debata chyba