Kaliňák priznal rýchlu jazdu

Neoznačený policajný tereniak, v ktorom sa viezol minister vnútra, sa v nedeľu hnal cez bratislavskú Patrónku priemernou rýchlosťou 101,01 km/h. Ukázal to výpočet z merania úseku navigačným prístrojom GPS. Minister Robert Kaliňák (Smer) sa po troch dňoch uhýbania za rýchlu jazdu svojho šoféra napokon ospravedlnil.

05.02.2009 07:01
Kaliňák Foto: ,
Auto s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom uháňa cez Bratislavu.
debata

S pomocou prístroja, ktorý sa orientuje podľa satelitov, včera Pravda odmerala časť cesty, kadiaľ sa na zverejnenom videozázname valí ministrovo auto. Ide o trasu od semaforov na Mokrohájskej ulici, kde vozidlo prešlo cez plnú čiaru, po križovatku Patrónka, kadiaľ už trielilo v pruhu vyhradenom pre autobusy. Odchýlka GPS prístroja je maximálne tri metre.

Kaliňákov šofér trasu dlhú jeden kilometer prešiel za necelých 36 sekúnd. Pred semaformi na Patrónke musel spomaliť, aby sa vyhol iným autám a mohol prejsť do voľného pruhu pre autobusy. Podľa výpočtu z nameraných údajov išlo auto uvedeným úsekom priemernou rýchlosťou 101,01 km/h. To je dva razy viac ako päťdesiatka, ktorá podľa nového zákona začala na cestách v meste platiť práve v nedeľu. Pri dodržiavaní stanovenej päťdesiatky možno trasu prejsť za minútu a dvanásť sekúnd.

Tachometer vozidla, ktoré na videu ministerský VW Touareg prenasleduje so zapnutou kamerou, ukazuje, že niekde ide až okolo 115 km/h. Ministerstvo vnútra to odmietlo a oznámilo, že podá na denník Pravda žalobu. Akú rýchlosť malo vozidlo s ministrom podľa jeho záznamov, odmietlo zverejniť.

Minister vnútra sa k pirátskej jazde vlastného šoféra tri dni nevyjadroval. Ospravedlnil sa včera. „Mrzí ma to. Je pravda, že to celé zle vyzerá, zvlášť keď v týchto dňoch začal platiť nový zákon, ktorý má zvýšiť bezpečnosť na cestách,“ povedal Kaliňák pre denník Nový Čas.

Chybu svojho vodiča minister naďalej nepripúšťa. Podľa neho šoféroval tak, ako mu to dovoľuje výnimka zo zákona. Bežný šofér by za podobnú jazdu dostal podľa nových pravidiel pokutu najmenej 650 eur.

debata chyba