Kaliňák: Videozáznam z futbalu nezverejníme, nie sme požičovňa

Minister vnútra Robert Kaliňák prvýkrát verejne priznal, že polícia predsa len má videozáznam z futbalového zápasu v Dunajskej Strede, na ktorom zasahovali aj proti maďarským fanúšikom. Polícia po zásahu hovorila, že záznam má, neskôr vyšlo najavo, že neexistuje. "Existuje," odpovedal Kaliňák počas pravidelnej parlamentnej Hodiny otázok. Zverejniť ho však naďalej odmieta. "My nie sme videopožičovňa," dodal šéf rezortu.

05.02.2009 15:17
Kaliňák Foto:
Minister vnútra Robert Kaliňák.
debata

Kaliňáka sa na videozáznam pýtal poslanec za SMK László Köteles, ktorého zaujímalo, či záznam vôbec existuje. Minister mu najprv priamo neodpovedal, za čo ho Köteles v pléne skritizoval. „Mohli ste odpovedať tromi slovami, nemáte k dispozícii,“ vyčítal ministrovi Köteles. Kaliňák mu vzápätí odpovedal: „Existuje.“ Podľa ministra polícia predložila všetky dôkazy, ktoré mala odovzdať. SMK obvinil z toho, že pre ňu nebude relevantný žiadny dôkaz. „Čokoľvek by som vám ukázal, relevantné by to nebolo,“ dodal minister.

NOVÉ VIDEO: Zásah policajtov a pohľad na zranených fanúšikov na štadióne v Dunajskej Strede uverejnený na maďarskej spravodajskej stránke Népszabadságonline

Videozáznam požadovalo aj Maďarsko, ktoré ním chcelo zistiť, či policajný zásah bol oprávnený. Slovenská polícia po zásahu hovorila, že záznam má. Jeho existenciu však spochybnil vedúci tlačového odboru Úradu vlády SR Braňo Ondruš. „A hoci policajný viceprezident zjavne nemá videozáznam, na ktorý sa hneď v prvý deň odvolával, aj novinári potvrdili, že maďarskí "fanúšikovia“ vyčíňali," napísal v novembri v článku pre týždenník Slovo.

Ministerstvo vnútra koncom januára ukončilo preverovanie incidentu počas novembrového futbalového zápasu v Dunajskej Strede. Z výsledkov vyplýva, že dunajskostredský organizátor si nedostatočne splnil povinnosti, čo si vyžiadalo policajný zásah. Podľa Kaliňákovho hovorcu Erika Tomáša polícia sa naďalej zaoberá protiprávnym konaním fanúšikov napĺňajúcim skutkovú podstatu štyroch trestných činov, zadokumentovali aj jedenásť priestupkov, za ktoré boli páchateľom uložené blokové pokuty.

Po zápase v Dunajskej Strede mali záchranári... Foto: SITA
DAC - Slovan, fanúšikovia Po zápase v Dunajskej Strede mali záchranári plné ruky práce.

Futbalový zápas, ktorý sa hral vlani 1. novembra, sprevádzali výtržnosti. Policajti museli predviesť desiatky ľudí, medzi nimi aj 16 Maďarov. Polícia po zápase tvrdila, že voči fanúšikom DAC Dunajská Streda a Ferencvarosu zakročili vo chvíli, keď oni napadli policajtov. Zásah polície ostro kritizovalo Maďarsko. Premiér Robert Fico odmietol požiadavku maďarského kolegu Ferenca Gyurcsánya, ktorý chcel vysvetlenie, či polícia postupovala oprávnene. Fico považuje zásah za adekvátny a zákonný.

debata chyba