Človek a ľudoop mali ozaj jedného predka. Na strome

Darvinizmus je mŕtvy, tvrdia odporcovia evolučnej teórie. To je predsa omyl, namieta profesor Fedor Čiampor, predseda Učenej spoločnosti Slovenskej akadémie vied a prvý podpredseda Česko-slovenskej biologickej spoločnosti.

08.02.2009 15:56
profesor Fedor Čiampor Foto:
Profesor Fedor Čiampor.
debata

Poznajú bežní Slováci aspoň abecedu Darwinovho učenia?
Obávam sa, že väčšinou nie. Slabo, povrchne o tom učí škola, nedostatočná je popularizácia. Na Slovensku chýbajú evoluční biológovia, ktorí by boli schopní priblížiť Darwinovo učenie a svoje nadväzujúce teórie najširšej verejnosti.

Vy ste predovšetkým virológ. Čím je darvinizmus podnetný pre moderný virologický výskum?
Prvoradou otázkou pri štúdiu vírusov je ich pôvod. Bez toho ťažko možno vysvetliť vznik chrípkových pandémií alebo premeny vírusu napríklad vtáčej chrípky.

Čo teda pre ľudí znamená Darwinovo učenie?
Základné Darwinovo dielo O pôvode druhov naďalej patrí medzi najvýznamnejšie a aj najzaujímavejšie časti biológie. Pre mňa je stálou inšpiráciou.

Prečo potom vo svete i na Slovensku pozorujeme v posledných rokoch útoky na teóriu evolúcie?
Lebo sa aktivizujú cirkvi a náboženské spoločnosti, ktorým sú bližšie predstavy novodobých kreacionistov, najmä prívržencov takzvaného inteligentného dizajnu. Stvoriteľa v nej síce nahradili ufónom, ale je jasné, že na začiatku bol podľa nich nejaký zámer.

A nestojí odpor k Darwinovmu učeniu aj na tom, ako mu mnohí ľudia dodnes zazlievajú, že „ponížil“ človeka na úroveň opice?
Možno. Ale je to smiešne. Moderný výskum potvrdil, že človek a ľudoop naozaj mali spoločných živočíšnych predkov, ktorí žili na stromoch.

Váš český kolega Jaroslav Flegr prišiel nedávno s teóriou „zamrznutej evolúcie“. Darwinom odhalené zákonitosti vraj platia len do istého času a v menšej časti populácie. Čo vy na to?
Nesúhlasím. Darwin sa mohol mýliť v detailoch, ale základné piliere jeho učenia zostávajú v platnosti. Mám na mysli teóriu o premenlivosti druhov či prirodzený výber.

Otázka vzniku života však zostáva otvorená aj pre vás.
Áno, lebo je mimoriadne zložitá. Veda sa však približuje k jej zodpovedaniu. Svedčia o tom napríklad najnovšie výsledky genomiky – najmä prečítanie ľudského génomu.

DISKUTUJTE: Veríte Darwinovi, alebo na stvorenie?

debata chyba