Lajčák: S Ruskom a Ukrajinou budeme budovať racionálne vzťahy

Nový minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák je pripravený posilňovať budovanie racionálnych vzťahov s Ruskom a s Ukrajinou, ktoré sa dostali do sporu s viacerými európskymi krajinami pre nedávnu blokádu plynu do Strednej Európy.

11.02.2009 06:43
Miroslav Lajčák Foto:
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.
debata

Zahraničným vzťahom budú naďalej dominovať väzby s členmi Vyšehradskej štvorky a s Rakúskom. V tejto súvislosti sa vyjadril aj k systému americkej protiraketovej obrany, ktorá sa týka územia Česka a Poľska. „Je to ich právo a my podporujeme zahrnutie týchto projektov do systému protiraketovej obrany v rámci NATO,“ vysvetlil Lajčák s tým, že bude sledovať kroky novej americkej administratívy v tejto oblasti.

Pozornosť bude ministerstvo venovať aj priestoru Západného Balkánu. „Bezpečný vývoj v Európe si neviem predstaviť bez stabilizácie a konsolidácie vývoja v tomto regióne,“ zdôvodnil Lajčák.

Piliermi, na ktorých bude stáť slovenská diplomacia sú podľa jeho slov členstvo v Európskej únii, ktoré je rámcom sociálneho a hospodárskeho rozvoja Slovenska a v Severoatlantickej aliancii, ktorá je zárukou bezpečnosti. Lajčák vyjadril aj presvedčenie, že ministerstvo pod jeho vedením bude naďalej pracovať na posilňovaní väzieb so Spojenými štátmi.

Ficovi vysvetlil význam USA pre Slovensko

Premiérovi Robertovi Ficovi už stihol Lajčák vysvetliť aj význam americkej administratívy aj pre krajiny, ako je Slovensko. „Mali sme na túto tému rozhovor s pánom premiérom, ktorý víta nástup novej americkej administratívy a vníma ho ako príležitosť pre ďalšiu intenzifikáciu našich spojeneckých vzťahov a Slovensko pre to urobí všetko,“ uviedol Lajčák v odpovedi na otázku, či už vysvetlil premiérovi, že Spojené štáty ovplyvňujú aj cenu chleba na Slovensku, čo potvrdzuje súčasná hospodárska kríza, ktorá sa začala v USA. Premiér sa po zvolení Baracka Obamu za prezidenta vyhýbal akejkoľvek reakcii, napokon povedal, že „chlieb lacnejší na Slovensku kvôli tomu nebude.“

Spojené štáty vnímajú Európsku úniu ako hlavného spojenca, povedal Lajčák s odvolaním sa na rozhovory so zahraničnými partnermi a po prejave amerického viceprezidenta Joea Bidena na medzinárodnej bezpečnostnej konferencii v sobotu v Mníchove. „Chcú počúvať naše názory, chcú sa s nami radiť o ďalších krokoch, nemajú pocit, že by mali riešiť veci alebo problémy do budúcnosti jednostranne. Tieto signály my všetci na Slovensku vítame,“ dodal Lajčák.

debata chyba