Vojenské súdy od apríla zaniknú, rozhodol parlament

Vojenské súdy na Slovensku od apríla zaniknú. Rozhodol o tom dnes parlament. Štyri vojenské súdy, ktoré sa zaoberajú najmä trestnými činmi vojakov, sa zlúčia s civilnými súdmi. Ministerstvo spravodlivosti tvrdilo, že tieto súdy sú nedostatočne vyťažené.

11.02.2009 17:31
Kladivko Foto:
Ilustračné foto
debata

V súčasnosti fungujú tri obvodové vojenské súdy so sídlom v Bratislave, Banskej Bystrici a Prešove a jeden Vyšší vojenský súd v Trenčíne. Spadajú pod ne predovšetkým príslušníci armády. Od marca minulého roku nepatria do ich agendy delikty policajtov, pracovníkov Národného bezpečnostného úradu, Slovenskej informačnej služby a colníkov.

Agendu zaniknutých vojenských súdov prevezmú okresné súdy Bratislava I, Zvolen, Prešov a Krajský súd v Trenčíne. Vojenským sudcom zároveň zanikne služobný pomer profesionálneho vojaka, budú mať však nárok na odchodné a výsluhový dôchodok. Vojenská prokuratúra zostane naďalej zachovaná.

Od presunu dvadsiatich vojenských sudcov na civilné súdy sa očakáva okrem iného zrýchlenie súdneho konania. „Vytvára sa priestor pre využitie odborne nepochybne kvalitnej práce sudcov vojenských súdov v rámci celej trestnoprávnej agendy a (…) odbúra sa nutnosť financovania štyroch samostatných súdov, ktoré dokážu svoje úlohy plniť efektívne aj v rámci sústavy všeobecných súdov,“ argumentovalo ministerstvo.

debata chyba