Harabin otvoril dvere pochybným sudcom

Bratislavský sudca Igor Škultéty sa napriek podozreniam z korupcie vrátil do práce a znovu rozhoduje. Ide pritom o prvého sudcu v histórii Slovenska, ktorého polícia obvinila z brania úplatku ešte v roku 2002. Podpísal priznanie, nasledovalo pozastavenie výkonu funkcie. Návrat mu umožnila zmena zákona z dielne ministra spravodlivosti Štefana Harabina (HZDS).

20.02.2009 15:54
Harabin Foto: ,
Minister spravodlivosti Štefan Harabin
debata

Podľa novely si môže od začiatku tohto roku znovu obliecť talár každý sudca, ktorý je obvinený z trestného činu, ak jeho kauza nebola uzavretá do troch rokov. Vzťahuje sa to teda aj na Miroslava Radačovského z Popradu, ktorý je desať rokov obvinený z prechovávania kokaínu. Sudca Vladimír Kvetko z Rimavskej Soboty nastúpil späť do funkcie napriek tomu, že spôsobil dopravnú nehodu pod vplyvom alkoholu. Do práce sa vrátil aj čadčiansky sudca Štefan Marťák, ktorý čelí obžalobe z korupcie.

Ministerstvo priamo neodpovedalo na otázku, či je v poriadku, ak si obvinení sudcovia opäť obliekajú talár, hoci ich kauzy nie sú uzavreté. Podľa hovorcu Michala Jurčiho nie je prípustné, aby boli sudcovia celé roky stíhaní bez výsledku. „Vyskytli sa prípady, keď mali sudcovia pozastavený výkon funkcie a boli oslobodení. Rezort im potom musel doplatiť takmer desať miliónov len na mzdách,“ uviedol Jurči.

Škultétyho kauza sa začala v auguste 2002. Polícia nahrala jeho vulgárny rozhovor s právnikom Jozefom Králikom, ktorý priniesol v obálke 70-tisíc korún za zmiernenie trestu pre syna obvineného z lúpeže. Králik opisoval, ako mu sudca rozprával, že sa o syna treba postarať. Inak bude robiť väzňom prostitúta a bude jesť „horalky natreté čokoládou“. Najskôr ponúkaných 40-tisíc korún Škultéty podľa Králika označil za „ťaví fľus“.

Pri následnom rozhodovaní o väzbe Škultéty podpísal priznanie, čím argumentoval, že nemá dôvod na slobode ovplyvňovať svedkov. „Veľmi sa hanbím. Moje nahraté vyjadrenia sú odporné… som ponížený, zahanbený,“ bránil sa vtedy sudca.

Neskôr Škultéty priznanie stiahol. Proces v jeho kauze na Špeciálnom súde pokračoval tento týždeň. „Priznal som sa, áno, ale podstatné je iné… ja som si vtedy uvedomoval situáciu, aká bola,“ hovoril teraz Škultéty pred súdom. Tvrdí, že išlo o nastraženú pascu. Kedy sa roky vlečúcu kauzu podarí uzavrieť, nie je známe.

Teraz má tento sudca na starosti riešenie odvolaní pri platobných rozkazoch v občianskoprávnych a obchodných sporoch. „Zároveň mu bola pridelená agenda, kde sa rozhoduje v návrhoch o držaní či nedržaní osôb v psychiatrických liečebniach,“ uviedol včera hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak.

Zmena, ktorú presadil Harabin, umožňuje natiahnuť pozastavenie výkonu trestne stíhanému sudcovi maximálne do troch rokov. Ak ide o disciplinárne stíhanie, sú to dva roky.

„Táto nová situácia je veľmi zlá. Ak existuje pochybnosť, že sudca sa previnil, nemá čo súdiť. Dôvera verejnosti v súdnictvo tak bude ešte viac otrasená,“ myslí si exministerka Lucia Žitňanská (SDKÚ).

Ak má sudca po obvinení z trestného činu pozastavený výkon funkcie, nemôže rozhodovať a berie maximálne 50 percent z platu. Zmrazené peniaze mu štát doplatí, iba ak sa kauza skončí v jeho prospech.

debata chyba