Predseda vlády má k bytu garáž aj záhradku

Nielen byt, ale aj garáž a záhradku v luxusnej štvrti v Bratislave užíva zadarmo premiér Robert Fico (Smer). Kým za podobný apartmán s parkovaním platia obyvatelia bytovky na Čmeľovci mesačne okolo 1 500 eur (45 189 korún), Ficov úrad hradí len energie.

24.02.2009 07:31
Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata

Od septembra má premiér grátis štvorizbový služobný byt prvej kategórie s plochou 130 štvorcových metrov. Štandardné štvorizbové byty, napríklad v bratislavskej Petržalke, majú rozlohu okolo 80 až 90 metrov.

K tomu má premiér oplotenú záhradu s výmerou 89 štvorcových metrov a jednu garáž. Vyplýva to zo zmluvy o výpožičke, ktorú Pravda získala na základe infozákona. „Doba výpožičky začína plynúť 1. septembra a končí sa 31. augusta 2010,“ uvádza sa v zmluve.

Predseda vlády, ktorý má v Bratislave dva vlastné byty, má tak v hlavnom meste zabezpečené bývanie za štátne do konca volebného obdobia. V zmluve je uvedené, že priestory môžu užívať aj príslušníci jeho domácnosti. Za bývanie má platiť Úrad vlády, ale len prevádzkové náklady. Tie sú podľa Správy služieb diplomatického zboru, ktorej luxusný panelák patrí, okolo 150 eur (4 519 korún) mesačne.

Správa služieb diplomatického zboru je štátna akciovka, ktorá v súčasnosti prenajíma byty na Čmeľovci aj komerčne. Na svojej stránke ponúka troj- až šesťizbové byty. Podľa Evy Oláhovej z akciovky mesačné nájomné v štvorizbovom byte je 1 200 eur plus energie. „Garáž je v cene 160 eur,“ uviedla.

Celkovo sa tak náklady spolu s energiami na podobné priestory, ako užíva Fico, pre bežného nájomcu vyšplhajú na 1 510 eur. Byty sú po rekonštrukcii, vybavené vstavanými spotrebičmi a šatníkmi. K dispozícii je stála domovnícka služba, upravené detské ihrisko, fitnes, biliard a stolný tenis.

Hoci včera Bratislavu trápila kalamita, cesta k Ficovmu bytu bola dobre prejazdná. Sneh bol odprataný aj v bočnej uličke v tichej štvrti nad Bratislavským hradom, ktorá vedie k bytovke pre diplomatov. Okolie domu a garáží čistili od snehu traja muži.

debata chyba