Súd odsúdil údajného mafiánskeho šéfa Adamča na doživotie

Údajný šéf jednej z mafiánskych skupín na východe Slovenska Branislav Adamčo má zostať vo väzení na doživotie. Rozhodol o tom Špeciálny súd, ktorý vymeral dlhoročné tresty aj pre ďalších údajných členov jeho skupiny. Súd Adamča a jeho spoločníkov potrestal okrem iného za vraždu či vydieranie podnikateľov na juhovýchode Slovenska. Adamčo sa voči verdiktu odvolal. Údajný boss už vo väzení sedí, minulý rok dostal totiž pätnásťročný trest za inú vraždu.

24.02.2009 15:20 , aktualizované: 18:38
Adamčo Foto: ,
Branislav Adamčo (v modrom) a spoluvinníci Jozef Balogh (vľavo) a Nikola Pajdič v rokovacej sieni Špeciálneho súdu.
debata

Celý gang z mestečka Veľké Kapušany na východe Slovenska dostal tresty v celkovom súčte 109 rokov, čo je jeden z najprísnejších trestov v histórii Špeciálneho súdu. Po Adamčovi udelil súd najtvrdší rozsudok jeho údajnej pravej ruke Nikolovi Pajdičovi, ktorý by si mal odpykať 23 rokov väzenia. Ďalší Adamčov spoločník Jozef Balogh má ísť za mreže na 22 rokov. Aj oni sa však proti verdiktu odvolali, takže o ich vine bude ešte rozhodovať Najvyšší súd.

Okrem toho padlo ešte po jednom treste na 20 rokov, 11 rokov a osem rokov a dvoch mužov odsúdili na 12,5 roka väzenia. Dvaja obžalovaní dostali podmienečné tresty. Posledného údajného člena skupiny Júliusa Krátkeho, ktorého v Košiciach súdia pre obžalobu z vraždy, v u­torok Špeciál­ny súd oslobodil.

Najzávažnejším zločinom, ktorý podľa rozsudku Adamčova skupina spáchala, bola vražda železničiara Arpáda Nistora v roku 2004. Nistor pracoval na železnici neďaleko hranice s Ukrajinou a údajne nechcel so skupinou spolupracovať pri pašovaní cigariet. Páchatelia ho potom podľa obžaloby uniesli a uškrtili lanom. Podľa prokuratúry vraždil Adamčo a jeho spoločník Jozef Balogh, prítomný vraj bol aj ďalší údajný člen gangu Nikola Pajdič.

Skupina bola okrem toho obžalovaná aj z vydierania podnikateľov, od ktorých si vraj pýtala peniaze za ochranu. Muži podľa rozsudku podpálili niekoľko erotických salónov na východe Slovenska. Okrem toho skupina čelila obžalobe aj z nedovoleného ozbrojovania.

Najvyšší súd vlani Adamča odsúdil za vraždu horehronského podnikateľa Mariana Karcela z roku 2000. Z objednania tejto vraždy sa pred súdom zodpovedá iný údajný mafiánsky boss Mikuláš Černák, o jeho vine ešte súdy nerozhodli.

Ďalší proces sa proti Adamčovi vedie na jednom z okresných súdov v Košiciach. Tam ho vinia z organizovania vraždy iného člena podsvetia v roku 1999, na ktorého údajne strieľal dnes oslobodený Krátky. Obžalobu voči Adamčovi z vraždy desaťročného chlapca a jeho matky v Moste pri Bratislave naopak minulý rok súd v Bratislave neprijal.

debata chyba