Vtákom roka je kavka tmavá

Vyznamenanie zo súcitu, ale aj ocenenie plné nádeje. Slovenská ornitologická spoločnosť titulom vták roka označuje vždy druh, ktorý je síce ohrozený, no vďaka väčšej pozornosti zo strany človeka sa mu dá ľahko pomôcť. A práve takým operencom je kavka tmavá, vták roka 2009.

02.03.2009 08:36
Golf Foto:
ilustračné foto
debata

„Pomocou kampane sa snažíme upriamiť pozornosť ľudí na ich vtáčích susedov. Ich prežitie a úspešné vychovanie mláďat totiž často závisí od dobrej vôle ľudí. Hoci vtáky neraz dokážu prežiť v neuveriteľných podmienkach, ľudia sa k nim správajú často ľahostajne, či im dokonca ubližujú,“ vysvetľuje koordinátor Slovenskej ornitologickej spoločnosti Ján Gúgh.

Kavka v posledných rokoch opustila lesy a začala žiť bližšie po boku ľudí, v mestách. V súčasnosti však rýchlo prichádza o možnosti hniezdenia. Jej príbytok ničia rekonštrukcie budov, likvidácia zelených plôch či výruby starých bútľavých stromov. Pomôcť sa jej dá pritom poľahky. „V prípade kaviek stačí vykladať hniezdne búdky na sídliskách, v parkoch či na budovách,“ dodáva Gúgh.

Vták roka 2009 je zástupcom najinteligentnejšej čeľade vtákov – krkavcovitých. Kavka je menšia ako vrana, havran i krkavec, dorastá len do dĺžky približne 33 centimetrov. Jej spoločenská hodnota je stanovená na 20-tisíc korún. V krajinách strednej, západnej i južnej Európy jej početnosť klesá. Na Slovensku hniezdi tri- až päťtisíc párov, v zime sa k ním pridávajú ďalšie tisíce, ktoré priletia zo severu.

debata chyba