Fico: Krízu nespôsobila vláda. Ani občania. Ale politika opozície

Premiér Robert Fico nečakane vystúpil pred poslancami. Na úvod prejavu oznámil, že sa bude venovať hospodárskej kríze a opatreniach, ktoré pripravuje vláda. V 45-minútovom prejave napokon hospodársku krízu pripísal na účet opozície. Opozičné strany vyzval, aby napravili chybu, keď odmietli spolupracovať pri eure a schvaľovaní Lisabonskej zmluvy.

11.03.2009 13:05 , aktualizované: 14:17
Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata

„Opozíciu chcem vyzvať, aby sa zaviazala, že nikdy nebude zneužívať krízu na politikárčenie… Ak budete politikárčiť s krízou ďalej, nezískate nič,“ povedal v pléne Fico. Odmietol, že krízu využíva na politický boj vládna koalícia.

„Krízu nespôsobila táto vláda. Ani občania Slovenskej republiky. Spôsobil ju istý typ politiky, ktorý na Slovensku predstavovala opozícia,“ povedal premiér. Za krízu podľa neho  môže tridsaťročný neoliberalizmus. „Ten, ktorý sme mali osem rokov na Slovensku,“ skritizoval Dzurindove vlády Fico. Podľa neho opozícia prichádza so sabotážnymi protikrízovými opatreniami a iniciuje mimoriadne schôdze, na ktoré nepredloží konkrétne novely. „O čom ste chceli rokovať? To ste naozaj chceli odporučiť vláde, aby si osvojila vaše návrhy zákonov. A vy už neviete rátať, vy už neviete, o čom je demokracia. O čom sú väčšina a menšina, ako funguje systém vládnutia v demokratickom štáte,“ kritizoval premiér.

Fico: Podľa informácií médií už na Slovensku asi nikto nepracuje

Slovenským médiám odkázal, aby nezveličovali v informovaní o kríze. Podľa neho neobjektívnymi článkami prehlbujú nedôveru a ak by všetci ľudia, ktorí mali podľa médií prísť o prácu, o ňu naozaj prišli , tak na Slovensku už nikto nepracuje. „Život vám čoskoro odkáže, že pracujete proti sebe,“ adresoval novinárom predseda vlády.

Fico ocenil prácu Rady pre hospodársku krízu. „Diskusiu v ra­de nenarúšajú politické ani ideologické šarvátky,“ uviedol premiér. Tvrdí, že vláda presadzuje len protikrízové opatrenia, na ktorých sa „zásadne zhodla“ rada.

Podľa neho Slovensko v čase krízy potrebuje sociálny zmier, o ktorý mu vraj išlo aj pri zavádzaní eura. Jeho zavedenie považuje za úspech. „Dnes by euro stálo na slovensko 40,60 korún,“ vyhlásil pred poslancami. Fico uviedol, že vláda má počas krízy  štyri ciele – chce bojovať za každé zamestnanecké miesto, zabrániť tomu, aby sa Slovensko nedostalo do nadmerného deficitu, všemožne podporovať hospodársky rast a pokračovať v sociálnych programoch. Zopakoval, že ak vláda pristúpi k škrtom, dotknú sa len vládnej spotreby.

Dnešné rokovanie parlamentu sa pôvodne malo začínať rozpravami v druhom čítaní k vládnym novelám, ktoré poslanci schvaľujú v skrátenom legislatívnom konaní. Podľa rokovacieho poriadku predsedovi vlády sa musí udeliť slovo kedykoľvek o to požiada. Na riadnych schôdzach sa však poslancom zvyčajne prihovára len počas pravidelnej Hodiny otázok, v rámci ktorej má vyhradených 15 minút na zodpovedanie poslaneckých otázok.

Fico sa snaží vlámať do otvorených dverí, tvrdí Dzurinda

Predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda považuje výzvu premiéra Roberta Fica, aby opozícia prestala krízu využívať na politikárčenie, za falošnú. „Je to pokus vlámať sa do otvorených dverí,“ zhodnotil Dzurinda Ficove slová o opatreniach proti kríze. „Prišli ste k nám len dva dni po tom, ako Štatistický úrad SR zverejnil čísla o rekordnom prepade priemyslu,“ vytkol Dzurinda premiérovi. Podľa šéfa SDKÚ sú preto vládne opatrenia neúčinné a vyzval na diskusiu o znižovaní odvodov či úprave Zákonníka práce. „Vy ste mali výzvu k nám, teraz mi dovoľte výzvu k vám – zostaňte teraz medzi nami,“ adresoval Dzurinda Ficovi.

Podľa poslanca za KDH Júliusa Brocku vláda podporuje v čase krízy len niektoré pracovné miesta. „Je pravda, že to robíte za každú cenu, aj keď je to proti ľuďom či zdravému rozumu,“ povedal Brocka, podľa ktorého vláda zneužíva hospodársku krízu na kupovanie voličov, čo robí plytvaním verejných peňazí. „Peňazí, ktoré nepatria vám, vláde. Ale všetkým občanom, ktorí pracujú,“ skonštatoval Brocka. Vzápätí vyzval Fica na verejnú diskusiu v televízií s opozíciou.

Koalícia ďakovala Ficovu za jeho „schopnosť zjednocovať“

Koaliční diskutéri väčšinou ďakovali Ficovi a vláde za prijatie protikrízových opatrení. Poslanec za Smer Ján Richter ocenil Ficovu „schopnosť zjednocovať“. „To sme predtým, dve volebné obdobia tu nepoznali od predsedu vlády, vytvoriť sociálny zmier a schopnosť zjednocovať,“ povedal Richter o Ficovi, ktorému túto vlastnosť závidí aj český premiér Mirek Topolánek.

Premiéra Roberta Fica rozčúlili faktické poznámky Dzurindu a Brocku. Obom poslancom odporučil, aby boli ticho. Vyčítal im, že keď vládli, invalidným dôchodcom zobrali dôchodky a palice. „Takto ste šetrili peniaze v štátnom rozpočte. Vy mňa chcete poučovať, pán Brocka, čo ste urobili takéto sociálne špinavosti. Vy nás chcete poučovať o sociálnej politike, myslím si, že toto je dôvod, prečo si ja nikdy nesadnem do lavice ako opozičný poslanec, ak prehrám voľby a nebudem vykrikovať na novú vládu, pretože vám dvom nezostáva nič iné, len byť ticho za to, čo ste napáchali. Môžete sa tak akurát hanbiť,“ reagoval Fico.

debata chyba