Dzurinda: Fico míňa peniaze všetkých Slovákov, jeho opatrenia nestačia

"Fico nemíňa peniaze len 28 percent občanov, ktorí volili jeho stranu, ale všetkých Slovákov. Koalícia naše opatrenia neprijíma a vlastné nepredkladá," kritizoval šéf SDKÚ Mikuláš Dzurinda priebeh parlamentnej schôdze, na ktorej neočakávane vystúpil premiér Robert Fico. Premiér vo svojom prejave skritizoval opozíciu a obvinil ju, že jej typ politiky, ktorí tu zaviedla počas ôsmich rokov svojho vládnutia, stojí za súčasnou krízou na Slovensku.

11.03.2009 15:26
Dzurinda Foto:
Šéf SDKÚ Mikuláš Dzurinda
debata

„Je to smutný obraz tejto parlamentnej schôdze. Je evidentné, že žiadne zásadné opatrenie proti kríze táto vláda neprijme. Počas 50-minútového Ficovho vystúpenia som sa nedozvedel ani o jedinom riešení, ktoré chce vláda prijať. Je neslušné voči ľuďom, ktorí strácajú prácu, nevidieť, že kríza sa nezmierňuje, ale prehlbuje,“ dodal expremiér Dzurinda.

Líder najsilnejšej opozičnej strany obvinil Fica, že odmieta diskusiu v parlamente. „Fico by si mal utriediť myšlienky a poradiť sa o ceste, ktorá počas našej vlády viedla k desaťpercentnému rastu ekonomiky. Nech Fico ponúkne poctivú odpoveď na to, ako si Slovensko v tejto kríze stojí. Ak nie je situácia dobrá, mali by sme sa o tom rozprávať,“ vyhlásil.

Dzurinda vyzval premiéra Fica, nech sa lepšie počúva. „Premiér si protirečil. Na jednej strane hovoril, že Slovensko je na tom lepšie, ako ktorákoľvek iná krajiny z nových členov EÚ, že kríza bola importovaná z Ameriky a na strane druhej napádal naše riešenia ako akési zlo neoliberalizmu.“

„Je jasné, že opatrenia vlády nie sú dostačujúce. Nečakali sme, že vláda prijme všetky naše návrhy, ale očakávali sme dikusiu. Vláda odmietla čo i len diskutovať,“ pridal sa ku kritike postoja vládnej koalície k opozičným návrhom na riešenie krízy podpredseda SDKÚ Ivan Mikloš.

Opozícia pôvodne chcela v skrátenom legislatívnom konaní presadiť zníženie odvodov a zníženie dane z príjmu z 19 na 16 percent.

debata chyba