Radičová: Viem nájsť spoločnú reč so Smerom

Iveta Radičová sa pred voľbami prezidenta otáča doľava. Keď zmenil Robert Fico názor na Ivana Gašparoviča, môže ho zmeniť aj o mojej osobe, odkazuje sympatizantom Ficovej koalície.

13.03.2009 06:17
Iveta Radičová Foto:
Iveta Radičová.
debata

SDKÚ a KDH vo vašej kampani takmer nevidno. Bojíte sa, že by vám škodili kauzy bývalej vlády?
Keďže moja osoba nie je opradená nijakým škandálom, nastúpila hra spojiť ma priamo s minulosťou SDKÚ. Chcem sa proti tomu ohradiť. V čase rôznych káuz SDKÚ som pôsobila na akademickej pôde. Nemala som nič spoločné s SDKÚ. Čo sa týka oslích mostíkov, spojenia s kupčením s hlasmi poslancov, to mi vyvoláva úsmev na tvári. Ak som bola ako riaditeľka Sociologického kabinetu SAV schopná presúvať poslancov z klubu do klubu, tak mám nadštandardné schopnosti. Pod obdobie od novembra 2006 po dnešok sa plne podpisujem.

Takže pod to, čo sa dialo v SDKÚ do novembra 2006, by ste sa nepodpísali?
Nie, nepodpisujem sa pod minulosť a pod kauzy, s ktorými nemám nič spoločné. Bola som jedna z tých, ktorí sa k tomu veľmi kriticky vyjadrovali. Aj ku kupovaniu hlasov poslancov. Od 17. októbra 2005 som niesla zodpovednosť za ministerstvo práce. Mohla by som vymenovať zákony, ktoré som predkladala do parlamentu. Ak to bola sociálna genocída, tak sa pod ňu podpísala aj strana Smer, pán premiér Fico, pán Paška, pretože všetci za ne hlasovali.

Prečo ste potom vstúpili do SDKÚ, keď ste kritizovali napríklad kupovanie poslancov?
Do SDKÚ som vstúpila, keď bolo zmenené jej financovanie a prijaté nové pravidlá. V strane bol urobený národný aj medzinárodný audit. Boli vyčistené všetky finančné toky. Na kandidátke SDKÚ som bola ako nestraníčka.

Nie je pre vás podpora KDH v prezidentských voľbách zväzujúca?
Nie, nevnímam ju vôbec ako zväzujúcu. Plne sa zhodujeme v tom, ako riešiť sociálnu spravodlivosť. Nemáme rozdiely v rodinnej politike. To, v čom sme našli odlišnosti, sme pomenovali v spoločnom memorande. Viem si predstaviť podpísanie rovnakého memoranda aj so socialistickými stranami.

Aj so stranou Smer?
Áno. Dôkazom je, že ešte ako ministerka som našla zhodu pri riešení dôchodkov, politiky zamestnanosti, rodinnej politiky. Na základnom nástroji rodinnej politiky, ktorým sú prídavky na deti, Smer vôbec nič nezmenil. Hrdo sa k nemu hlásim, je z mojej dielne. Viaceré zákony, ktoré som predkladala v parlamente aj ako opozičná poslankyňa, mi priamo podporili, napríklad spoločné zdaňovanie nízkopríjmových rodín. Viaceré mi nepodporili hneď, ale s odstupom času sa ocitli vo vládnych návrhoch koalície. Áno, viem nájsť riešenia a spoločnú reč aj so stranou Smer.

Na dohodu však treba dvoch. Smer nie je voči vám taký ústretový. Viete si predstaviť spoluprácu s Ficovou vládou, ak sa stanete prezidentkou?
Nie je to tak dávno, čo bol pán prezident Gašparovič pre terajšieho pána premiéra absolútne neprijateľný. Pán Fico o ňom povedal, že by už nikdy nemal zastávať žiadnu štátnickú funkciu. Dnes je to inak. Prečo by nezmenil postoj voči mojej osobe? Som presvedčená, že príde čas, keď zmení postoj. Som v politike trpezlivá a viem vyjednávať.

Pokúšate sa teraz získať voličov Smeru?
Z výskumov verejnej mienky je už dnes zrejmé, že v časti voličov Smeru mám podporu. Voliči politickej strany nie sú vojenský útvar, rozhodujú sa slobodne. Politické strany len odporúčajú istú voľbu. I keď KDH odporučilo ako kandidátku mňa, voliči KDH sú rozdelení takmer rovnomerne medzi mňa, pána Gašparoviča a pána Mikloška. Je to ich voľba.

Analytici hovoria, že kampaň je zatiaľ veľmi slabá a nudná. Súhlasíte?
Prezidentská kampaň má úplne iný charakter ako kampaň parlamentných strán. Rozdiely medzi prezidentskými kandidátmi sú podľa môjho názoru v dvoch rozmeroch: čo osobnostne iné vložia do výkonu prezidentskej funkcie pri daných právomociach a čo zo svojich odborností a skúseností môžu ponúknuť ako návrhy riešení nielen pre Slovensko. Rozdiel je v tom, aké návrhy riešení prinášajú a aké problémy považujú za kľúčové. Kam chcú spoločnosť posunúť a ako.

Ani vaša kampaň zatiaľ nie je veľmi o programe. Skôr si voliči všimli prezentáciu cez známe osobnosti.
To sa deje len pár dní od 6. marca. Všetky výstupy, ktoré som mala od oznámenia, že budem kandidovať, boli o programovom zameraní. Minulý týždeň som napríklad oznámila nosné okruhy tém, ktorým sa chcem ako prezidentka venovať. Týždeň predtým som ponúkla niektoré námety riešení ako reakciu na finančnú krízu. Celý čas sa snažím informovať o programe.

Ak bude rozdiel medzi vami a pánom Gašparovičom priepastný, odídete z politiky?
Nebude priepastný.

A ak bude tesný, ale vo váš neprospech, budete sa uchádzať o post predsedu SDKÚ?
Vy médiá ste šarmantné. Kampaň beží pár dní a už mám odpovedať na to, čo urobím po kampani. Som bežec na dlhé trate. No nie som človek, ktorý chce robiť politiku zhora. Ak taká výzva nepríde zdola a nebude jednoznačná, ja nebudem tá, ktorá zaklope na dvere a povie: Som ten človek, ktorý ešte nebol ministrom, tak sa u vás hlásim, pán Žinčica.

Cítite v SDKÚ podporu zdola?
Mám veľkú podporu v rámci SDKÚ a veľmi si ju cením. Ale pozerám sa na to aj cez roztomilý aforizmus môjho Stana (pozn. redakcie Stano Radič), že je dôležité prehrávať so cťou, ale sem-tam treba aj vyhrať.

Pravda poskytla rovnaký priestor aj prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi, ktorý však osobné stretnutie odmietol a ponúkol len odpovede cez e-mail. Na zachovanie rovnakého prístupu ku všetkým kandidátom, Pravda takúto možnosť nevyužila. Profil prezidenta si prečítajte v Pravde v sobotu 14. marca.

debata chyba