Radičová vytiahla na námestie hviezdy, modré z neba nesľúbila

Spoločná kandidátka opozičných parlamentných strán na funkciu prezidenta Iveta Radičová sa voličov rozhodla osloviť koncertom Laca Lučeniča, Petra Cmorika či skupiny Gladiator.

18.03.2009 20:08
Iveta Radičová Foto:
Iveta Radičová na poslednom mítingu pred voľbami.
debata

„Ja idem voliť Ivetu Radičovú, pretože jej dôverujem,“ vyhlásil v prestávke medzi vystúpeniami pred niekoľkými stovkami ľudí známy herec Stano Dančiak. Radičová už od začiatku kampane na rozdiel od Gašparoviča vsadila na osobnosti mimo politiky. Kým prezident využil spojenectvo s najpopulárnejšou stranou Smer-SD a na početných bilbordoch ho bolo možné vidieť s premiérom Robertom Ficom či ministrom vnútra Robertom Kaliňákom, bývalú ministerku práce zase podporili herci Maroš Kramár, Petra Polnišová, Kamila Magálová alebo tenistka Dominika Cibulková.

Na poslednom predvolebnom mítingu Radičovej chýbali politici z SMK a KDH. Obe strany pritom podporujú jej kandidatúru. Medzi ľudí prišli poslanci Národnej rady SR za SDKÚ, okrem iných Mikuláš Dzurinda, Ivan Mikloš, Stanislav Janiš. Radičovej pomáhal presviedčať občanov aj Eduard Kukan, ktorý v posledných prezidentských voľbách pohorel. Na mítingu, ktorý zorganizovali na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí, sa zúčastnili stovky ľudí. Radičová im najprv podpisovala knižku jej rozhovoru so Silvestrom Lavríkom Dokážeme to! a po približne hodine a pol od začiatku mítingu vystúpila na pódiu so svojím partnerom Jánom Riapošom. „Vyberte si ju aj vy a určite neoľutujete,“ odporúčal Riapoš.

Opozičná kandidátka Radičová v krátkom príhovore povedala, že Slovákom ponúka svoju odbornosť, vecnosť, politickú kultúru a čistú minulosť. „Nebudem sľubovať modré z neba, ani veľké sľuby, ja vám ponúkam svoje služby,“ vyhlásila z tribúny Radičová. 

Na pódiu sa zúčastneným prihovoril humorista Ján Grexa, herec Stano Dančiak a spevák Janko Kuric. „Iveta Radičová nekandiduje za pápeža, ale za prezidenta,“ prihováral sa Kuric s tým, že od ľudí nechce, aby volili Radičovú, ale nemajú byť leniví a ak sú rozhodnutí, v sobotu majú ísť k volebným urnám. Zhromaždeným zaspievali Jana Kirschnerová, skupina Gladiátor, Peter Cmorik či Laco Lučenic s Petrou Humeňanskou. Míting moderoval Milan Lasica, ktorý sa pred vystúpením IMT Smile lúčil slovami: „Dobre si ma obzrite, pretože mňa na tribúne už len tak ľahko neuvidíte“.

Pozornosť ľudí vzbudzoval muž, ktorý pomedzi dav prechádzal s transparentom „Nevolím. Chcem hlasovať. Voľby sú podvod“.

debata chyba