Slováci v zahraničí voliť nemôžu, väzni áno

Svoju podporu hlave štátu nebude môcť vyjadriť asi 380-tisíc Slovákov žijúcich v zahraničí či tí, ktorí pracujú mimo Slovenska. Všetci slovenskí občania s právom voliť, ktorí za hranicami pracujú alebo tam žijú, majú len jednu možnosť, ak chcú podporiť svojho kandidáta - vrátiť sa na Slovensko a osobne hlasovať.

20.03.2009 12:58
debata

Slováci mimo Slovenska pritom môžu voliť poštou v parlamentných voľbách. Prvý raz to bolo možné v roku 2006. Aj napriek sľubom politikov zjednotiť zákony, aby sa každý typ volieb neriadil inými pravidlami, sa to doteraz nestalo. „Bolo by správne, aby zákonodarcovia dali možnosť voľby poštou aj do právneho predpisu o voľbách prezidenta,“ tvrdí právnik Vladimír Pirošík.

Hlas svojmu kandidátovi môžu dať v prezidentských voľbách okrem obvinených vo vyšetrovacej väzbe aj odsúdení. Väzňov je asi osemtisíc. Nové je, že väzni budú môcť voliť už v júni aj európskych poslancov a tiež v budúcoročných parlamentných voľbách. Rozhodol o tom Ústavný súd vo februári. Časti zákonov o voľbách, ktoré im volebné právo upierali, súd vyhlásil za protiústavné. Väzni však stále nebudú môcť voliť zástupcov obecných a krajských samospráv.

debata chyba