Fico kuje plány, ako zabrzdiť rozbehnutú Radičovú

Nový bojový plán pre druhé kolo prezidentských volieb chystá Smer. Opozičná kandidátka Iveta Radičová totiž dobieha vládneho favorita. Za Ivanom Gašparovičom zaostala v sobotňajších voľbách len o necelých deväť percent. Kto z nich sa stane prezidentom, rozhodnú voliči 4. apríla.

23.03.2009 07:40
Fico Foto:
Robert Fico vo volebnom štábe Ivana Gašparoviča počas sobotňajšej noci.
debata

Náskok Gašparoviča v sobotňajších voľbách nezvýšil ani premiér Robert Fico, ktorý ešte počas moratória z Prahy kritizoval Radičovú. Fico, ktorý vystupoval ako hlavná postava Gašparovičovej kampane, bol po oznámení priebežných výsledkov skúpy na slovo. „Pre mňa za mňa nech vyhrá o jeden hlas,“ vyhlásil Fico o úradujúcej hlave štátu. Ďalej to nekomentoval, nechal za seba hovoriť podpredsedov Smeru.

Opozícia sa, naopak, radovala. „Vládna koalícia nemá v spoločnosti takú prevahu, ako ukazujú prieskumy,“ uviedol líder SMK Pál Csáky.

Prezidenstke volby 09
Prezidenstke volby 09 Prezidenstke volby 09

Posledný prieskum verejnej mienky predpovedal, že medzi Gašparovičom a Radičovou bude viac ako 22-percentný rozdiel. V skutočnosti Gašparovič získal 46,71 percenta a Radičovej dalo svoj hlas 38,05 percenta voličov. Bodovala v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji, víťazstvo jej tesne ušlo v Košickom. Tam uspel Gašparovič, rovnako aj vo zvyšných župách.

Radičová valcovala Gašparoviča najmä na juhu Slovenska, kde žijú Maďari. Napríklad v Dunajskej Strede získala kandidátka až 88 percent hlasov. O čosi vyššia, ako sa čakalo, bola aj účasť na voľbách – 43,63 percenta. Odhady hovorili o 30 až 40 percentách.

Podľa analytika Pavla Haulíka významne pomohli Radičovej priaznivci SMK. „Ukázalo sa, že to bol dobrý ťah staviť na juh,“ poznamenal Haulík. Podľa neho dôležitý bol aj fakt, že neviedla konfrontačnú kampaň. „Nemala útočné chúťky,“ konštatoval.

Na Radičovú pred prvým kolom niekoľkokrát zaútočil Fico a vyjadroval sa o nej aj v sobotu počas moratória. Smer teraz rozmýšľa, akú novú stratégiu zvolí, aby Radičová nepreskočila Gašparoviča. Strana včera nepovedala, či bude Fico aj naďalej aktívne vystupovať namiesto Gašparoviča ako doteraz. „Konkrétnu podobu podpory budeme ešte precizovať,“ uviedla hovorkyňa Katarína Kližanová Rýsová.

DISKUSIA: Gašparovič alebo Radičová, kto by bol lepší prezident?

Gašparovič a Smer sa budú viac sústreďovať na sociálne slabšie vrstvy, naznačil Jozef Grappa z prezidentovho tímu. „Väčšia účasť bola napríklad v Bratislave, kde je vysoká životná úroveň a ľudia volili Radičovú,“ uviedol Grappa. Myslí si, že mnohí voliči zo skromnejších pomerov na voľby rezignovali a tých chce Gašparovič v najbližších dňoch získať.

Mobilizovať ľudí, aby prišli k urnám v čo najväčšom počte, chce aj Radičová. Šéf jej volebnej kampane Ján Fülle uviedol, že budú prelepovať bilbordy novým textom, meniť sa bude aj štýl kampane cez osobnosti a spoty. Radičovej tím v súčasnosti analyzuje, kde získala koľko hlasov, tomu Radičová prispôsobí výjazdy do regiónov.

Kampaň pred finálovým druhým kolom sa začala už cez víkend. Šéf SNS Ján Slota, ktorý nebol Gašparoviča počas volebnej noci ani osobne podporiť, vytiahol maďarskú kartu. Slotovi je ľúto, že juh hlasoval za Radičovú. Kaliňák zase poznamenal, že by nebolo dobré, keby bol prezidentom pravičiar, podľa neho by to vyvolalo napätie medzi Prezidentským palácom a vládou.

Podľa Haulíka sa kampaň vyostrí. „Viac sa do nej zapojí Slota a Smer so sociálnymi témami,“ očakáva.

Druhé kolo neovplyvnia kandidáti, ktorí neuspeli. Ani jeden z nich nedal odporúčanie, koho voliť. Pravicový kandidát František Mikloško dodal, že nezmenil rozhodnutie a nepôjde Radičovú ani len voliť. „Naše svety sa líšia,“ konštatoval Mikloško, podľa ktorého na Slovensku vyrastá politik Robert Fico, ktorý túži po moci, a bude zaujímavé sledovať, či sa mu Iveta Radičová vzoprie.

debata chyba