Radičovej dali vstupenku do druhého kola ženy

Do prezidentského duelu vyniesli Ivetu Radičovú hlavne ženy. Aj keď sú v slovenskej politike stále v menšine, vo voľbách 2009 zohrali dôležitú úlohu v pozícii voličiek aj kandidátok. Kým medzi voličmi, ktorí sa v sobotu chystali voliť Ivana Gašparoviča, boli muži a ženy zastúpení rovnomerne, medzi Radičovej voličmi bolo viac žien.

23.03.2009 10:51
Iveta Radičová Foto:
Spokojná Iveta Radičová po spočítaní volebných hlasov predstúpila pred novinárov.
debata

„V štruktúre voličov Ivety Radičovej boli dve tretiny žien a jedna tretina mužov,“ uviedol Martin Slosiarik z agentúry Focus. Tá zisťovala nálady medzi voličmi tesne pred prvým kolom volieb. Viac voličiek ako voličov mala aj Zuzana Martináková.

DISKUSIA: Gašparovič alebo Radičová, kto by bol lepší prezident?

Podmienky na to, aby Prezidentskému palácu šéfovala žena, sú na Slovensku podľa sociologičky Zory Bútorovej už dlhšie. Vyššie zastúpenie žien v ústavných funkciách si želajú ženy a neprekážalo by ani mužom. „Spravidla však ostávalo vždy iba pri zbožnom želaní,“ poznamenala Bútorová.

Hoci sa o funkciu hlavy štátu uchádzali prvý raz v histórii až tri ženy, v kampani táto otázka zásadnejšie nerezonovala. „O tom, že by to mala byť nevýhoda, sa vôbec nehovorilo,“ konštatoval politológ Grigorij Mesežnikov.

Prezidenstke volby 09
Prezidenstke volby 09 Prezidenstke volby 09

O tom, že žena do úradu prezidenta nepatrí, presviedčala jedine Jana Tutková z Centra pre bioetickú reformu, ktoré bojuje proti interrupciám.

Podľa Slosiarika má na rozhodovanie voličiek napriek tomu vplyv aj to, že chcú podporiť práve ženskú kandidátku. „Chcú ukázať, že žena dokáže rovnako dobre zastávať dôležité funkcie ako muž,“ uviedol.

Potvrdzujú to aj skúsenosti spred desiatich rokov, keď aj Magda Vášáryová našla ako prezidentská kandidátka väčšiu podporu medzi ženami.

debata chyba