Harabin vysúdil od Petit Press vyše 33-tisíc eur

Šéf rezortu spravodlivosti Štefan Harabin vyhral ďalší miliónový spor. S vydavateľstvom denníka Sme - Petit Press sa súdil za článok z februára v roku 2005 s názvom "Sudcovia, čo súdili za prejav viery." Krajský súd v Bratislave ako odvolací orgán mu prisúdil 33 194 eur. V prospech Harabina rozhodol už v roku 2007 Okresný súd Bratislava I.

23.03.2009 16:13
debata

Krajský súd svoje dnešné rozhodnutie odôvodnil tým, že dokazovanie v tomto prípade poukázalo na to, že článok, ktorý zverejnil jeden z najčítanejších denníkov, zasiahol do osobných práv navrhovateľa. Harabin sa k rozsudku nechcel bližšie vyjadrovať. Hovorca ministerstva spravodlivosti Michal Jurči povedal len toľko, že ide o súkromnú vec Štefana Harabina a dôvodom sú opakovane zverejňované klamstvá o jeho osobe. Právny zástupca vydavateľstva Petit Press Tomáš Kamenec nevylúčil, že zvážia kroky na ochranu práv, ale dodal, že je  predčasné hovoriť o tom, čo urobia.

Spor vznikol na základe článku z februára v roku 2005 s názvom “Sudcovia, čo súdili za prejav viery.” Terajší minister spravodlivosti podľa novinárky, ktorá článok napísala, údajne v roku 1985 odsúdil katolíckeho kňaza za prejav viery. Harabin, ktorý vtedy zastával post popradského okresného sudcu, ho odsúdil za podvod. Novinárka si ale myslí, že išlo o "vykonštruovaný proces.“ Údaje vraj čerpala z archívu ÚPN, kde našla zväzok kňaza, ktorý mu vytvorila Štátna bezpečnosť (ŠtB).

debata chyba