Bane veria, že sa s protestujúcim mužom dohodnú

V súvislosti s výkupom pozemkov pri výstavbe 11. ťažobného úseku Nováky Hornonitrianske bane Prievidza doposiaľ vysporiadali vyše 5 100 spoluvlastníckych podielov. Bane sú presvedčené, že sa napokon dohodnú aj s Jozefom Ťažiarom z Opatoviec nad Váhom, ktorého podiel z deviatich parciel je podľa spoločnosti takmer 650 metrov štvorcových.

25.03.2009 16:34
Jozef Ťažiar z Opatoviec Foto: ,
Jozef Ťažiar z Opatoviec nad Nitrou chcel upozorniť najvyšších ústavných činiteľov na spôsob, akým podľa jeho slov prišiel o pozemky. Tí ho označili za aktivistu Ivety Radičovej a viac si ho nevšímali.
debata

„Sme presvedčení, že aj vysporiadanie jeho spoluvlastníckych podielov bude uskutočnené v zmysle platných právnych predpisov Slovenskej republiky,“ uviedla hovorkyňa spoločnosti Adriana Siváková.

Pre výstavbu ťažobného úseku museli preložiť rieku Nitra. Časť nákladov na výstavbu nového úseku znáša štát. V utorok pri Prievidzi rieku slávnostne presmeroval premiér Robert Fico a prezident SR Ivan Gašparovič. Na slávnosti sa objavil aj Ťažiar s transparentom „Okrádanie ako za totality, to je slovenská sloboda a demokracia,“ ktorým protestoval proti vyvlastneniu svojho pozemku. S baňami sa nedohodol na kúpnej cene, ktorú podľa Sivákovej určili na základe znaleckého posudku. Fico ho označil za provokatéra prezidentskej kandidátky Ivety Radičovej. V stredu sa za svoje výroky ospravedlnil a podľa Tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR dal pokyn na prešetrenie Ťažiarovho prípadu.

„Komunikácia s pánom Ťažiarom prebiehala rovnako ako s ostatnými vlastníkmi pozemkov,“ hovorí Siváková. Podľa jej slov sa vlani na obecných úradoch v Koši, Opatovciach nad Nitrou a v Kanianke organizovali verejné zhromaždenia pre dotknutých vlastníkov. „Naviac v priebehu roku 2008 mu boli trikrát zaslané výzvy na uzatvorenie kúpnych zmlúv,“ uviedla.

Podľa nej sa taktiež mohol vyjadriť počas posudzovania vplyvov na životné prostredie, prerokovania územného konania na umiestnenie všetkých dotknutých inžinierskych sietí, ako aj počas vodoprávneho konania stavby – prekládka rieky Nitra a Handlovka. „Tieto svoje práva však ani v jednom konaní nevyužil. Až v decembri 2008 pán Ťažiar vyjadril listom svoj nesúhlas s vykupovanou cenou,“ uviedla Siváková.

debata chyba