Časť pacientov čaká platenie v hotovosti

Nepríjemné prekvapenie v podobe platenia v hotovosti dnes pripravili stovky lekárov vyše miliónu poistencov dvoch zdravotných poisťovní. Keďže so Spoločnou zdravotnou poisťovňou a poisťovňou Union nemajú podpísané nové zmluvy, pacientov čaká platenie v hotovosti za lieky, laboratórne vyšetrenia či röntgen.

01.04.2009 09:57
zdravotníctvo, pacient, krvný tlak, lekár,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Na dvere ordinácie si oddnes dám oznam, že poistencov Spoločnej zdravotnej poisťovne a poisťovne Union ošetrím bezplatne, ale lieky si budú musieť uhradiť v lekárni v hotovosti. Lebo s ich poisťovňami nemám podpísanú novú zmluvu. Takisto v hotovosti budú platiť za laboratórne vyšetrenia a pomocné vyšetrenia, ako je napríklad röntgen,“ potvrdil prezident Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva Peter Lipták. Rovnaký postup odporúča všetkým členom spoločnosti. Tých je 1 400.

Union má zhruba 370-tisíc poistencov, Spoločná 642-tisíc. Lekárom ponúkajú tak ako všetky ostatné poisťovne rovnaké finančné podmienky ako vlani. S tým lekári nesúhlasia. Lenže kým poisťovňa Dôvera, Všeobecná zdravotná poisťovňa a poisťovňa Apollo majú s lekármi zmluvy až do júla, Spoločnej a Unionu skončila ich platnosť včera.

„Peniaze nežiadame pre seba, ale na zabezpečenie financovania primárnej zdravotnej starostlivosti pre našich pacientov. Pacienti túto starostlivosť potrebujú, a preto sú našimi spojencami. Zatiaľ im budem poskytovať starostlivosť zadarmo. Aj tak na našu prácu dostávame dlhodobo menej ako polovicu reálnej potreby,“ dodal Lipták.

Slovenská lekárska komora, ktorá zastupuje väčšinu lekárov na Slovensku, o tejto aktivite nič nevie. A Asociácia súkromných lekárov, ktorá má zhruba tritisíc členov, s postojom Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva nesúhlasí. „My takto určite nebudeme postupovať. Považujem to za obrovskú nezodpovednosť voči pacientom i súkromným lekárom. Situácia určite nie je jednoduchá a nie sme spokojní s návrhmi zmlúv, ktoré nám poisťovne posielajú, ale nebudeme do toho zaťahovať pacienta,“ reagoval prezident asociácie Ladislav Pásztor.

Spoločná zdravotná poisťovňa tvrdí, že zmluvy, ktoré lekárom rozoslala, sa jej postupne vracajú podpísané. „Ak by poistenci mali predsa len nejaký problém so svojím lekárom, mali by informovať príslušnú pobočku našej zdravotnej poisťovne,“ odkázala jej hovorkyňa Martina Ostatníková.

debata chyba