Vo voľbách sa črtá vyššia účasť, predovšetkým na juhu Slovenska

V rozhodujúcom kole prezidentských volieb na Slovensku sa rysuje vyššia účasť. V prvom kole hlasovania pred dvoma týždňami prišlo do volebných miestností viac ako 43 percent voličov.

04.04.2009 07:00 , aktualizované: 17:56
Voľby, prezident Foto:
Voľby v Limbachu. Účasť je tam pochopiteľne vysoká - býva tam totiž prezident Gašparovič.
debata

V obci Košťany nad Turcom neďaleko Martina bolo ráno vo volebnej miestnosti omnoho rušnejšie ako pri prvom kole prezidentských volieb. Zatiaľ čo v marci bola hlasovacia miestnosť neraz prázdna, dnes pri stolíku volebnej komisie stálo naraz aj šesť ľudí.

Nie je vylúčené, že druhé kolo pritiahne v obci s 949 oprávnenými voličmi viac ľudí ako kolo prvé. Vtedy odovzdalo hlasy 54,58 percenta voličov. Viacerí usadlíci sa chystajú voliť cestou na ranné nákupy alebo popoludní, keď dokončia domáce práce.

ONLINE: Sledujte voľby minútu po minúte

Vyšší záujem o voľby, v ktorých si Slováci vyberajú medzi úradujúcim prezidentom Ivanom Gašparovičom a opozičnou kandidátkou Ivetou Radičovou, zaznamenali napríklad na košickom sídlisku Luník IX, kde bola v prvom kole najnižšia účasť zo všetkých okrskov. Na sídlisku s prevažne rómskym obyvateľstvom podľa dostupných informácií rozdávali v uplynulých dňoch tímy oboch kandidátov potraviny (VIAC).

Nápor čakáme až večer, zhodujú sa predsedovia komisií

Niekde viac ako v prvom kole, inde zas približne rovnako. Tak odhadujú vybraní predsedovia bratislavských okrskových volebných komisií účasť v prezidentských voľbách. Niekde dokonca hovoria až o 60 percentách.

„Predpokladám, že sa to rozbehne najmä večer, keď sa vrátia ľudia zo záhrad a z výletov,“ povedal pre Pravda.sk Rudolf Oravec, predseda komisie 23. volebného okrsku v Starom meste. Najviac ľudí podľa slov ďalších predsedov navštívilo volebné miestnosti v ranných hodinách. Okolo obeda a popoludní nastal útlm voličov, no väčšina šéfov komisií, aj na základe skúseností z 1. kola, potvrdila, že hlavný nápor sa čaká až večer.

„V minulom kole sme mali cez 50 percent, rovnaký výsledok čakám aj teraz,“ prezradila predsedníčka 1. okrsku v obvode Staré mesto Mária Klímová.

„Účasť je asi taká ako minule, možno mierne vyššia,“ povedala predsedníčka volebnej komisie na základnej škole na Vazovovej ulici v centre Bratislavy. Najmä starších voličov, ktorí tam prišli voliť, však potešilo premiestnenie jednej z volebných miestností z druhého poschodia na prízemie. „To je veľmi dobré, že to zmenili,“ povedal asi 80-ročný dôchodca, ktorý sa podopieral o paličku.

Primátorov a starostov na presunutie volebných miestností na nižšie podložia vyzvala Ústredná volebná komisia potom, čo sa viacerí voliči po prvom kole prezidentských volieb sťažovali na ich umiestnenie.

Výrazne vyššiu účasť voličov v porovnaní s predchádzajúcim kolom hlásili volebné komisie na juhu stredného Slovenska. „Pred dvoma týždňami prišlo za prvé dve hodiny k urnám iba okolo 30 ľudí, dnes je to už viac ako stovka,“ povedala Martina

Stredánska z Veľkého Krtíša. Rovnako zvýšený záujem zaznamenali napríklad v Radzovciach či Biskupiciach pri Fiľakove, kde do 9:00 odvolilo takmer desať percent ľudí.

Vysoká účasť bude aj na juhu Slovenska

Počet voličov, ktorí prídu k volebným urnám na juhu Slovenska, bude pravdepodobne vyšší ako v prvom kole prezidentských volieb. Dopoludnia prišlo v niektorých volebných okrskoch k voľbám aj dvakrát viac ľudí ako pred dvoma týždňami. Podľa niektorých politológov môže mať účasť maďarsky hovoriacich občanov na výsledky prezidentských volieb výrazný vplyv. 

Vysokú účasť očakávajú napríklad v hraničnej obci Tachty v okrese Rimavská Sobota, kde sú takmer všetci obyvatelia maďarskej národnosti. Predseda tamojšej volebnej komisie Milan Skočovský (SNS) ČTK povedal, že za prvé tri hodiny prišlo odvoliť približne 70 ľudí, čo je oproti prvému kolu dvojnásobný počet. „V prvom kole sme mali účasť 56,8 percenta, teraz bude, trúfam si tvrdiť, cez 60 percent,“ povedal Skočovský.

V obci bola pred druhým kolom podľa starostu Júliusa Molnára pomerne výrazná volebná kampaň a ešte v piatok vyzývali v obecnom rozhlase občanov k účasti na voľbách. „Samozrejme v súlade s volebným moratóriom,“ dodal starosta. K účasti na voľbách vyzývali v miestnych rozhlasoch aj v ďalších obciach regiónu.

Viac ľudí ako v prvom kole hlásili dopoludnia všetky volebné komisie v južných okresoch. V jednom z okrskov vo Veľkom Krtíši už zaznamenali účasť 130 voličov, zatiaľ čo pred dvoma týždňami tam prišlo k urnám spolu 201 ľudí. „Okolo obeda záujem mierne opadol, väčší nával očakávame v podvečer,“ povedala členka volebnej komisie Martina Stredánska.

V Rimavskej Sobote bolo zrejme porušené moratórium

V Rimavskej Sobote  bolo zrejme porušené volebné moratórium. V okrsku číslo trinásť v budove Gymnázia Ivana Kraska musela v dopoludňajších hodinách volebná komisia odstraňovať predvolebný plagát. „Komisia nám avizovala, že pred budovou niekto vyvesil plagát – SNS volí Gašparoviča,“ potvrdil vedúci odboru všeobecnej vnútornej správy na Obvodnom úrade v Rimavskej Sobote Zoltán Pósa. Podľa jeho slov ich na to upozornil jeden z voličov. „Hneď na to okrsková volebná komisia zareagovala a plagát odstránila,“ zdôraznil Pósa a dodal, že okrem tohto prípadu je priebeh volieb bezproblémový. Ako dodal, prípad komisia zaznamená v zápisnici, ďalšie kroky „sa uvidia“.

Ako uviedol predseda volebného okrsku č. 13 v Rimavskej Sobote  Viliam Hochholcer, pár minút pred incidentom bol pred budovou a žiadny plagát nevidel. „Do 15–20 minút na to prišiel volič a upozornil nás, že je tam nejaký plagát, kde je napísané – voľte Gašparoviča. Zapisovateľka ho hneď odstránila,“ upresnil.

V Rimavskej Sobote pre prezidentské voľby zriadených 27 volebných okrskov. Účasť v niektorých z nich je vyššia ako v prvom kole.

Moratórium údajne porušili aj v Rapovciach

Podnet na porušenie priebehu volieb dostala tiež obvodná volebná komisia v Lučenci. Starostu obce Rapovce Ivana Eibnera zvoleného za SNS údajne krátko po otvorení volebnej miestnosti vykázal člen volebnej komisie z obecného úradu, pretože vraj ovplyvňoval voličov. „Neviem kade mám potom po dedine chodiť, keď nemôžem byť na vlastnom úrade,“ povedal Eibner. Komisia bude incident vyšetrovať na jeho podnet.

Ústredná volebná komisia prerokovala sťažnosť dvoch voličov z obce Lúčka pri Rožňave, keďže im obec vraj zaslala nesprávne voličské preukazy. Sťažnosťou by sa mala ďalej zaoberať okresná prokuratúra v Rožňave, poznamenala zapisovateľka komisie Lívia Škultétyová.

ÚVK okrem toho postúpila na ministerstvo kultúry a Radu pre vysielanie a retransmisiu podnety voči denníku Pravda a Slovenskému rozhlasu pre možné porušenie moratória.

Podľa zákona sa kandidáti 48 hodín pred začiatkom hlasovania a počas volieb nesmú uchádzať o priazeň voličov na mítingoch ani v médiách. Na uliciach môžu zostať len ich bilbordy. Médiá zase nesmú v čase moratória zverejňovať informácie v prospech alebo neprospech kandidátov.

Gašparovič? Radičová? Finále sa začalo

Približne 4,3 milióna oprávnených voličov od 7:00 v 5 919 okrskoch rozhoduje o novej hlave štátu. Voľby sa začali o hodinu skôr v dvoch obciach – v Harmanci (okres Banská Bystrica) a v Kožuchove (okres Trebišov). Starostovia týchto obcí využili ešte pred marcovým 1. kolom volieb zákonnú možnosť posunúť začiatok hlasovania na skoršiu hodinu.

Ďalšie obce k nim po 1. kole pribudnúť nemohli, uviedla riaditeľka odboru volieb a referenda ministerstva vnútra a zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie pre voľby prezidenta Lívia Škultétyová. Aj v týchto obciach však musia byť volebné miestnosti otvorené až do 22:00.

ÚVK starostom miest a obcí odporučila, aby volebné miestnosti umiestnili tak, aby boli dostupné aj pre starších a chorých voličov. Tí však môžu hlasovať aj do prenosnej urny doma. Požiadať o to treba v sobotu okrskovú volebnú komisiu, pod ktorú patria podľa svojho bydliska.

ÚVK bude počas volebného dňa, noci, až do oficiálneho vyhlásenie výsledku volieb v nedeľu nepretržite pracovať, aby mohla riešiť prípadné nedostatky či problémy. Časť jej členov sa rozíde po volebných miestnostiach sledovať hlasovanie. V sídle ÚVK však musí byť stále nadpolovičná väčšina z jej 12 členov.

Neoficiálne výsledky volieb sa očakávajú v noci zo soboty na nedeľu. Zverejní ich Štatistický úrad SR na špeciálnej stránke http://www.volbysr.sk/, ktorú spustí so zavretím volebných miestností v sobotu o 22:00. Prvé priebežné výsledky sa na nej objavia hneď po uzavretí prvej zo zápisníc z okrskových volebných komisií. Aktualizovať sa budú v 10-minútových intervaloch. Predpokladá sa, že ÚVK oficiálne vyhlási víťaza prezidentských volieb v nedeľu predpoludním.

Pokojný priebeh volieb, ochranu volebných miestností a sídiel volebných komisií zabezpečí niekoľkotisíc policajtov. Budú asistovať aj pri prevoze výsledkov z volebných miestností do Ústrednej volebnej komisie.

V druhom kole tretej priamej voľby prezidenta sa o post hlavy štátu uchádza súčasný prezident Ivan Gašparovič, ktorého podporuje Smer a SNS a spoločná kandidátka opozície Iveta Radičová. Prezidentom sa z nich stane ten, kto získa viac platných hlasov. Nového prezidenta slávnostne inaugurujú 15. júna.

Redemptoristky dostali na voľby výnimku od predstavenej

K volebným urnám išli aj gréckokatolícke sestry redemptoristky zo ženskej rehole Najsvätejšieho Vykupiteľa vo Vranove nad Topľou – Lomnici, ktoré žijú za múrmi Kláštora Najsvätejšej Trojice. Na opustenie kláštora dostali od matky predstavenej výnimku, lebo ide o miesto s prísnou klauzúrou. Ich bežný život je naplnený modlitbami, rozjímaním a prácou. Voliť boli aj v prvom kole prezidentských volieb. Ako uviedla sestra Alena, rehoľnice nechodia vonku z kláštora často, ale voľby osobne vníma ako svoje právo a občiansku povinnosť, ktoré chce využiť. Aj keď je v kláštore iba šesť mníšok s právom voliť slovenského prezidenta a váha ich voličského  hlasu nebude mať na chod štátu veľký vplyv, napriek tomu chcú prejaviť svoju slobodnú voľbu. To, že žijú v kláštore mimo bežného diania, ešte neznamená, že sa nezaujímajú o veci verejné.

V kláštore sú sestry v produktívnom veku od 30 do 50 rokov a preto budúcnosť štátu im nie je ľahostajná.  Sestra Alena sa drží myšlienky, že ak ide o dobrú vec, prečo by to neurobila. Voľbu hlavy štátu považuje za dôležitú. Svoj hlas boli odovzdať vo volebnej miestnosti v okrsku v mestskej časti Vranov nad Topľou – Lomnica. O prenosnú volebnú urnu nežiadali.

Trnavčanka pre voľby prezidenta precestovala 1 600 kilometrov

Približne 1 600 kilometrov precestovala pre voľbu prezidenta dvadsaťjedenročná Trnavčanka Simona Čechová. Do Trnavy pricestovala z anglického Lutonu, kde druhý rok študuje reklamný dizajn. Domov zvyčajne chodieva na Vianoce a počas letných prázdnin, teraz však spravila výnimku. „Tento rok môžem voliť prezidenta po prvýkrát, preto som to chcela využiť. Podľa môjho názoru je každý hlas dôležitý, zvlášť keď sa po škole plánujem vrátiť na Slovensko,“ uviedla.

Simona už má svojho kandidáta vybraného. Volila by ho aj prvom kole, na ktorom sa však pre školské povinnosti nemohla zúčastniť. „Aj tak je pre mňa dôležitejšie druhé kolo, pretože výsledky prvého sa dali predvídať,“ vyjadrila sa Simona. Jej spolubývajúca napríklad pricestovala pre účasť v prvom kole prezidentských volieb. „Viacerých slovenských kamarátov, ktorí študujú alebo pracujú v Británii, politika zaujíma a keby mohli, išli by voliť tiež,“ dodala Simona. Späť do Anglicka sa vracia až po Veľkej noci.

„Letenky nie sú najlacnejšie, preto som to využila a Veľkú noc strávim s rodinou,“ uzavrela.

Volebnú miestnosť pre druhé kolo prezidentských...
Voľby v Limbachu. Účasť je tam pochopiteľne...
+27Odvoliť prišiel aj šéf SMK Pál Csáky.
debata chyba