Slota najprv nad Tatrami prosil Boha o zdravý rozum, potom volil

Predseda Slovenskej národnej strany Ján Slota si najprv zalietal nad Tatrami a presne na pravé poludnie prišiel voliť na Mestský úrad v Žiline aj so svojou manželkou Ľubkou. "Dnes som lietal nad Tatrami, bolo perfektné počasie, a keď som lietal okolo Lomnického štítu, tak som si myslel - daj Bože, aby zvíťazil zdravý slovenský rozum," povedal šéf národniarov po volebnom akte.

04.04.2009 11:09 , aktualizované: 13:49
Ján Slota Foto:
Ján Slota sa ešte doobeda modlil v lietadle za zdravý rozum Slovákov, na obed už prišiel odvoliť.
debata

Novému slovenskému prezidentovi by poprial, aby mal správny vzťah k slovenskému národu a slovenskému štátu. „Len bohužiaľ, to môže byť len jeden z tých kandidátov, lebo ten druhý kandidát, nechcem povedať v ženskom rode, má ten vzťah trošku pomýlený,“ dodal Slota. Volebnú účasť odhaduje na 50 percent.

ONLINE: Sledujte voľby minútu po minúte

Dzurinda: Prvé kolo bola kvalifikácia, rozhoduje sa až teraz

„Podobne ako v hokeji či v iných športoch sa boj zúžil na duel dvoch. A až tento súboj definitívne rozhodne o výsledku. Taký máme systém,“ vyhlásil o II. kole prezidentských volieb predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda. Prvé kolo následne prirovnal ku kvalifikácii.

Svoje volebné právo využil šéf najsilnejšej opozičnej strany v sprievode manželky v priestoroch základnej školy na Škarniclovej ulici v bratislavskom Starom meste.

Účasť v 2. kole volieb si netrúfol odhadnúť. „Pred dvoma týždňami som volil v podobnom čase a bolo tu menej ľudí. Aj kolegovia z SDKÚ mi hlásia, že ľudia navzdory peknému počasiu chodia. Či je to ale výpovedná vzorka, je zatiaľ ešte ťažké povedať,“ vyhlásil.

Mikuláš Dzurinda čakal na volebný lístok v rade. Foto: SITA
Mikuláš Dzurinda Mikuláš Dzurinda čakal na volebný lístok v rade.

Sám sa chystá využiť slnečné počasie a plánuje sa ísť bicyklovať na dunajskú hrádzu. „Asi starnem. Môjmu životu začínajú vládnuť stereotypy,“ zhodnotil s úsmevom fakt, že aj sobotu pred dvomi týždňami, kedy sa rozhodovalo o výsledkoch 1. kola, využil na športovanie.

Dzurinda priznal, že predvolebnú kampaň zatiaľ ešte neanalyzoval. „Niekedy sa mi zdá, že to ticho bolo skôr dobré, inokedy sa mi zdá, že bolo menej dobré, ale život je už taký,“ uzavrel.

Voľby, nevoľby, Csáky už oslavuje

Predseda SMK Pál Csáky plánuje oslavy aj počas druhé kola prezidentských volieb. „Druhá moja dcéra mala tento týždeň narodeniny, oslava bude dnes,“ povedal s úsmevom médiám potom, ako v bratislavskej Vrakuni odovzdal hlas svojmu kandidátovi. Pred dvoma týždňami oslavoval šéf SMK 53. narodeniny. Csáky novému prezidentovi zaželal, aby Slovensko zastupoval správne a dôstojným spôsobom doma i na medzinárodnej úrovni.

Odvoliť prišiel aj šéf SMK Pál Csáky. Foto: SITA
Pál Csáky Odvoliť prišiel aj šéf SMK Pál Csáky.

„Prezidentke, respektíve prezidentovi želám, aby sa snažili byť prezidentom všetkých občanov,“ uviedol. Rozdiel medzi prvým a druhým kolom nevníma. „Je to skôr to isté, s tým rozdielom, že kampaň zanechala určitú trpkú príchuť nielen vo mne, ale aj v niektorých iných občanoch Slovenska,“ dodal s tým, že pekná, ani dôstojná kampaň nebola najmä zo strany súčasnej hlavy štátu. „Musím povedať, že jeho kampaň nebola demokratická a prijateľná, myslím si, že bola skôr hanebná a apelovala na najnižšie pudy ľudí, a to nie je dobré,“ vyhlásil Csáky. 

Csáky prišiel voliť spolu s manželkou Erzsébet. Jeho najmladšia dcéra je prvovolička. Šéf SMK predpokladá, že jeho rodina bude hlasovať jednotne za jedného kandidáta. Večer je pozvaný do volebného štábu Ivety Radičovej. „Som pozvaný, prídem tam určite, aj skorej,“ dodal.

Šance sú vyrovnané, tvrdil Hrušovský

Šance kandidátov na post prezidenta sú podľa predsedu KDH Pavla Hrušovského v druhom kole volieb vyrovnané. Výsledok bude tesný, uviedol po tom, čo v Nitre využil svoje volebné právo. Volebnú účasť odhaduje na 50 percent, želal by si však 80 až 90 percent. Predvolebná kampaň bola podľa neho štandardná a ničím výnimočná. „Mňa osobne ničím neprekvapila,“ skonštatoval.

Pavol Hrušovský volil so svojou manželkou. Foto: SITA
Pavol Hrušovský Pavol Hrušovský volil so svojou manželkou.

Nový prezident by mal byť podľa Hrušovského múdry a mal by vedieť dostatočným spôsobom predstaviť obraz Slovenska. Keďže jeho úloha je skôr reprezentatívna ako výkonná a jeho právomoci sú slabé, o to viac sa od neho očakáva autoritatívnosť, dôstojnosť a rozhodnosť, myslí si Hrušovský. „Verím občanom, že si aj pri tejto významnej udalosti, akou sú voľby prezidenta, dokážu uvedomiť svoju zodpovednosť, prídu voliť a zoberú osud krajiny na ďalších päť rokov do svojich rúk,“ uviedol.

Volebnú miestnosť pre druhé kolo prezidentských...
Voľby v Limbachu. Účasť je tam pochopiteľne...
+14Odvoliť prišiel aj šéf SMK Pál Csáky.
debata chyba