Vysokoškolákov je veľa. Bez preukazov ale voľbami nezamiešajú

Na Slovensku je viac ako 200 tisíc vysokoškolákov. Množstvo z nich neštuduje v mieste svojho bydliska a ak sa chceli zapojiť do voľby prezidenta, museli si vybaviť voličský preukaz.

04.04.2009 18:50
Internát Foto: ,
Študenstký domov Ľudovíta Štúra v Bratislave.
debata

Ten potrebujú všetci občania starší ako 18 rokov, ktorí volia mimo svojho trvalého bydliska. Okrsková volebná komisia ich následne dopíše do zoznamu ostatných voličov a preukaz im zoberie. Väčšina študentov, ktorých oslovila redakcia Pravda.sk, však takúto možnosť nevyužila.

„V prvom kole som nestihla voľby a teraz som si nestihla vybaviť ani preukaz. Avšak, ani neviem, ktorého z kandidátov by som išla voliť,“ vysvetlila vysokoškoláčka Daniela Mohálniková z Holíča. Preukaz si nezaobstaral ani Martin Podoba z Handlovej. „V prvom kole som voliť bol, no ani jeden z mojich kandidátov neprešiel. Musel by som silno rozmýšľať, komu by som dal teraz svoj hlas,“ povedal.

Našli sa však medzi študentami aj takí, ktorí si nenechali ujsť príležitosť a svoje občianske právo využili. Peter Zolnai z Košíc preukaz mal, nevedel však presne povedať, kde presne odvolí. „Do Karlovky (Karlovej Vsi, pozn. red.) sa chystám a uvidím,“ prezradil.

Členovia bratislavských okrskových komisií potvrdili, že oproti prvému kolu zaznamenali nárast študentov s voličskými preukazmi. „Vypisovačiek s tým spojených je veľa,“ posťažoval sa s úsmevom na perách predseda jednej z komisií Vladimír Giláry. „Áno, máme s tým skúsenosť,“ uzavrela jeho kolegyňa Jarmila Presensová.

debata chyba