Gratulujem víťazovi. A vy so mnou!, vyzvala Radičová po dlhých ováciách

"Skoro milión hlasov," tak začala neúspešná opozičná kandidátka svoju ďakovnú reč po zverejnení konečných výsledkov prezidentských volieb. Narážala na počet obálok, v ktorých bolo v 2. kole zaškrtnuté jej meno. "Podporu toľkých občanov vnímam ako záväzok, ako výzvu, ako nový začiatok," pokračovala.

04.04.2009 21:42 , aktualizované: 05.04.2009 00:52
Iveta Radičová Foto:
Iveta Radičová v póze víťaza, hoci voľby prehrala.
debata

Pred samotným vystúpením Radičovej na pódium to v miestnosti vyzeralo ako keby ona bola víťazkou volieb, alebo ako na športovom podujatí. Pre neutíchajúce ovácie sa približne dve minúty nevedela dostať k slovu.

SLETUDJTE ONLINE – voľby minútu po minúte a volebné komentáre

Následne vzdala hold staronovému prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi. „Gratulujem víťazovi týchto volieb. A vy so mnou!,“ vyzvala všetkých svojích priaznivcov. Dodala, že rešpektuje výsledky volieb a prosila za slušnosť a kultúrnosť v politike. „Pravda a slušnosť zvíťazí. Ja v to verím,“ uzavrela.

Radičová pred prvým kolom vyhlásila, že ak by nepostúpila, zvažovala by svoj koniec v aktívnej politike. Teraz je však už všetko úplne inak, bez ohľadu na výsledok. „Mám záväzok voči voličom, ktorí mi odovzdali svoj hlas a uznanie, že spôsob politiky, aký ponúkam má zmysel a svojich podporovateľov,“ povedala a nevylúčila, že sa o dočasný pobyt v Prezidentskom paláci pokúsi aj o päť rokov.

Opozičnú kandidátku tradične sprevádzal v jednom z bratislavských hotelov, kde čakala na výsledky aj jej priateľ úspešný paralympijský športovec Ján Riapoš. Postupne sa tam zišli aj prívrženci a podporovatelia opozičnej kandidátky. Nechýbali oficiálne tváre jej kampane herec Stano Dančiak či spevák Laco Lučenič. Vyjadriť podporu jej prišli aj všetci traja opoziční lídri, šéf SDKÚ Mikuláš Dzurinda, predseda SMK Pál Csáky i líder KDH Pavol Hrušovský.

Radičová bola neustále obletovaná sympatizantami a počas celého večera prijímala darčeky a gratulácie. Napríklad jej stranícky kolega Viliam Novotný bol na čele „delegácie“, ktorá jej už vopred blahoželala k víťazstvu. Okrem kytice ruží dostala aj šampanské a obľúbenú štrúdľu. „U nás skôr vychádza slnko, takže vieme skôr aj výsledky,“ zavtipkoval Košičan Novotný. Od Bélu Bugára zas dostala zlatý šperk v tvare sitka. Najobdivovanejší darček večera však prišiel z penziónu pri Banskej Bystrici. Bola ním torta s vernou podobizňou kandidátky.

Priatelia, milión! Je za mnou milión ľudí, tak...
V štábe Ivety Radičovej sa tlačil doslova dav...
+5Iveta Radičová napriek prehre zožala vo svojom...
debata chyba